| | | |

Министър Лазаров отговори за внесения сигнал до прокуратурата от БСП

“Поздравяваме БСП за политиката им за нулевата толерантност към корупционни практики. Ние искаме да припомни, че проектът внесен в прокуратурата, е одобрен от предходното правителство, когато социален министър Георги Гьоков.”

Това каза служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

И напомни, че имал всички инструменти да промени проекта.

Г-н Гьоков е могъл да предприеме и действия за осигуряване на общински и държавни помещения, каза още Лазаров. Той припомни, че срокът за реализацията на проекта е бил края на 2022 г.

По-рано през деня БСП обяви, че дава служебния вицепремиер и социален министър на прокуратурата.

Става въпрос за проект “Развитие на социалната икономика” на обща стойност от близо 27 милиона в 2 компонента, обясни депутатът и бивш социален министър Георги Гьоков.

Единият е за създаването на 6 регионални центрове за подкрепа модернизирането на предприятията за социалната икономика.

2,16 млн. лв. от проекта са дадени за закупуване на имоти в Пловдив, Бургас и Габрово и решението е на служебното правителство с N1023 от 15 декември 2022 г., с което възлага на министъра на труда и социалната политика да сключи договори за покупка в полза на държавата на 3 недвижими имота от частни субекти, разказа Гьоков.

И попита защо се прави това, а не се търсят свободни държавни или общински имоти.

Обърнахме се към кметове на общини, но не получихме съдействие за предоставяне на общински сгради, каза Лазаров.

И обясни, че се търсят точно определи помещения, където да има достъпна обществена среда и голям пътникопоток. Идеята е хората, които минават да виждат продуктите на социалните предприятия.

Съгласно проекта се обърнахме към агенции и получихме 35 оферти, каза още Лазаров. 23 пък не са отговаряли на изискванията. Направена е и независима пазарна оценка на 13-те имоти.

Осигурили сме пълна прозрачност на целия процес и сме гарантирали държавния и социален и интерес, каза още той.

Спестени били над 2,2 млн. лева от покупката на имотите. Основният мотив в работата ни е да гарантираме обществения интерес, каза още вицепремиерът. Всички сделки пък били законосъобразни.

Благодаря на целия си екип за работата им, каза Лазаров. И обясни, че един от успехите им е вдигането на линията на бедност до 504 лв. Всеки десети българин пък е бил обхванат от помощите за отопление.

Воденето на предизборна кампания на гърба на служебното правителство едва ли щяло да доведе до резултати. Лазаров пожела успех на партиите в предизборната кампания.

До момента не са водени разговори за участието ми в следващ служебен кабинет. До момента съм бил част от всички служебни кабинети на президента Румен Радев, ако някой оцени работата ми, ще обмисля поканата, каза още той.

Очаквайте подробности!

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts