| | | |

“Добрите сили” ДБ и ПП атакуват хартиената бюлетина в Конституционния съд

Първата ни тема е неравнопоставеното третиране на гражданите, настоя Никола Минчев

Работим заедно последната година. Това е стъпка към засилване на нашето партньорство

“Демократична България” и “Продължаваме промяната” сезираха Конституционния съд за промените в Изборния кодекс.

Двете формации оспорват конституционосъобразността на няколко групи изборни промени, прокарани в 48-ото Народно събрание от ГЕРБ, БСП и ДПС.

Според ДБ и ПП машинното гласуване е толкова осакатено, че вместо машинен вот се превръща в друг вид гласуване с хартия.

Те оспорват и отмяната на експерименталното дистанционно електронно гласуване, което отпадна между първо и второ четене на Изборния кодекс, въпреки че беше въведено след референдум и решение на Народното събрание.

“На първо място оспорваме въвеждането на избор пред част от бг граждани как да гласуват – дали с хартиена бюлетина или въведената бюлетина от машина. Този избор е за част от гражданите. Тези в секции под 300 избиратели нямат право на избор”, обясни Никола Минчев от ПП.

Според тях това е неравнопоставено третиране на гражданите и напомни, че вносителите настояваха точно за избор на българските граждани.

Хората в подвижни секции също нямат избор. Първата ни тема е неравнопоставеното третиране на гражданите, настоя Минчев.

Второто нещо, за което сезират КС, е превръщането на машините за гласуване в печатни.

“Машините, на които се гласува, трябва да отговарят на някакви стандарти. Мнозинството в 48-ото НС тотално обезсмисли машинното гласуване – то не отговаря на обичайните стандарти за такова”, обясни Минчев.

Начинът, по който бяха въведени промените, чрез предложения между 1 и 2 четене също е в жалбата – Конституцията изисква законите да се приемат на две четения.

Промените на първо четене са по-малки от обхват от окончателния вариант, а тоталното им прекрояване на второ противоречи на правилата, смятат в двете партии.

Минчев призна, че подобна практика не се случва за първи път и до момента все още не е санкционирана от КС и сега е подходящия момент съдът “да еволюира до такава практика”.

Според него едва ли ще има решение преди изборите, тъй като има само 2 месеца.

Надежда Йорданова от ДБ посочи, че сроковете, по които се работи, предполагат решение от 6 месеца до година, година и нещо след допускането му до разглеждане.

Промените в ИК са били част от разговорите за реализация на управленските мандати за съставяне за правителство, затова и двете партии са задвижили процедурата след изчерпването на възможността за редовен кабинет.

“Изборният процес не е въпрос само на предстоящите избори.

Въпрос на демократичност е. Това е основно право на гражданите, което този път дори и да не бъде упражнено както смятаме, че трябва, оттам нататък предстоят и други избори”, обясни Минчев очакваните резултати.

ДБ и ПП имат достатъчно народни представители, за да сезират КС и не им се е налагало да търсят подкрепа от другите две партии, които се противопоставиха на изборните промени – “Възраждане” и “Български възход”.

“Решенията на КС действат за в бъдеще. Това, което ще има отражение към настоящия момент на изборите, е тяхното организиране и провеждане.

Предстои да видим как ще се справят ЦИК и политическите субекти. Както и как ще отговорят гражданите чрез вота си с всичко това”, обясни Надежда Йорданова.

На въпрос дали това е стъпка към коалиция, Атанас Славов от ДБ отбеляза, че са работили заедно по жалбата.

“Работим заедно последната година. Това е стъпка към засилване на нашето партньорство”, заяви той

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts