| | |

Две важни предупреждения дойдоха от Европа: Иде ядрената война? А в България май няма…

За тези, които трезво и с внимание следят разрастващият се военен конфликт е важно да знаят, че 27 януари следобед, от Европа дойдоха две изключително важни признания и предупреждения към всички.

Първото предупреждение пристигна от Стефано Саннино, Генерален Секретар на Департамента за Външни Действия (всъщност шеф на отбраната – бел. Д.И.) на ЕС, който официално заяви нещо, от което целият мирен свят се опасяваше.

Той каза: “Русия “сега е във война срещу Запада”
Путин „премина от концепция за специална операция към концепция за война срещу НАТО и Запада“.

Второто спешно и тревожно предупреждение дойде от централата на Световната здравна организация, в специален доклад,

отнасящ се до бързата необходимост от “актуализиране на списъка от национални запаси на страните-членки от лекарства, които трябва да бъдат складирани за “извънредни радиологични или ядрени ситуации”.

Докладът на СЗО включва много елементи и съветва за бързото планиране, финансиране, организация на устойчива верига от доставки по региони, съхранение и др.

Документът включва подходите за актуализиране на управлението на националните запаси за радиологични и ядрени аварии и очертава спешно необходимите медицински контра-мерки за спешна диагностика, профилактика и лечение на радиационни увреждания.

Фокусът е върху актуализирането на спешните фармацевтичние продукти за лечение при излагане на радиация.

Между основните изброени лекарства са следните (цитирам от Доклада на СЗО):

-Стабилен йод, прилаган за предотвратяване или намаляване на излагането на щитовидната жлеза на радиоактивен йод;

-Хелатиращи агенти, декорпориращи агенти (пруско синьо, прилагано за отстраняване на радиоактивен цезий от тялото и калциево-/цинково-DTPA, използвано за лечение на вътрешно замърсяване с трансуранови радионуклиди);

-Цитокини, използвани за смекчаване на увреждането на костния мозък, в случай на остър радиационен синдром (ARS); и

-Други лекарства, използвани за лечение на повръщане, диария и инфекции.

Пълният текст на Доклада на СЗО може да бъде прочетен на следния сайт:
https://www.who.int/publications/i/item/9789240067875

Когато съберете заедно двете сериозни предупреждения от вчера, мисля, че всеки би могъл да си направи своя извод. Всеки, може да ги чете и разбира, така, както желае.

Не и обаче правителството на Република България.

С огромна тревога виждам и отбелязвам, че няма никаква реакция от страна на българските власти, от страна на служебния премиер, на министъра на здравеопазването, на министъра на отбраната.

Очаквам спешна реакция на здравните власти в страната и честно и открито информиране на гражданите на България относно фактическото състояние на националните ни запаси от спешни лекарства, лични средства за защита и други медицински продукти срещу от заболявания и излагания на остри радиационни увреждания.

Очаквам парламентарно представените партии час по-скоро да изискат осветляването на тези въпроси в парламента.

Както и активизиране вниманието на обществеността и гражданските организации срещу този реален риск.

Не можем да допуснем никакво подценяване на рисковете и опасността спрямо здравето и сигурността на българските граждани и на българската нация и държава.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts