| | | |

Теория на конспирацията: Натиснаха копчето и HAARP удари със смъртоносен трус Турция ВИДЕО

„Земетресенията в Турция от последните дни са неестествени. Те са предизвикани от Съединените щати и НАТО с технологията HAARP“

Така звучи най-масовата конспиративна теория онлайн, която се разпространява дни след трагедията в южната ни съседка.

Според много потребители и любители на конспиративните теории опустошителните земетресения са предизвикани от въпросната технология като наказание.

Какво е HAARP?

Абревиатурата означава High-Frequency Auroral Research Program и е реално съществуваща научна програма. HAARP се занимава с проучване на земната йоносфера от 90-те години на миналия век и става обект на множество конспиративни теории.

„HAARP е най-силният, високо-честотен трасмитер за изучаване на йоносферата“, пише в съобщение от университета в Аляска.

Конспиративната теория около този проект звучи ето така – Съедидените щати използват HAARP, за да контролират времето и да създават природни бедствия в различни точки на планетата.

Повечето големи бедствия от 90-те до момента в някакъв момент са свързвани от конспираторите с HAARP.

Социалните мрежи – инкубатор за конспиратори

След драматичните трусове в Турция на 6 февруари и последвалите вторични земетресения, въпросите са повече от отговорите. С увеличаване на загиналите, местните хора все повече се опитват да намерят логично обяснение за ситуацията, както и виновен.

И тук се появява HAARP.

„Земетресението в Турция изглежда като наказателна операция (HAARP) от страна на НАТО и Съединените щати“, казва един потребител в социалните мрежи, цитиран от bTV.

Той споделя няколко видеоклипа, за които твърди, че показват необичайни светкавици по време на трусовете, доказателство за използването на машината.

Бърза справка в уебсайта на геоложката служба на Съединените щати показва, че съществува феномен, наречен „земетръсни светлини“.

Те се появяват при трусове с голям магнитуд и представляват светкавици, лъчение или „топки от светлина“ в непосредствена близост до епицентъра на труса.

Причината за тях е бързото и рязко разместване на земните пластове, което буквално създава искра и лъчение.

Друг потребител от Турция пише, че преди дни американски кораб е акостирал на пристанище в Турция и „копчето е натиснато“. „Посолствата бяха затворени и всички хора бяха предварително евакуирани“, твърди той.

Трети пък посочва необичайни облачни формации като директно доказателство за HAARP, който „енергизира йоносферата“.

Защо конспирациите виреят най-добре след трагедии?
При големи травматични събития изглежда неверните теории се увеличават. И това е нормално и очаквано.

Психолози са категорични, че конспиративните теории в такива момент целят няколко неща – хората имат нужда от знание, сигурност, защитеност и усещане за контрол.

При трагедии обикновено тези психологически нужди не са добре покрити и засегнатите са склонни да изпадат в крайности, за да си обяснят случилото се.

Психолозите от години се опитват да създадат „профил на перфектния конспиратор“, но без успех.

„Конспиративните теории не са обект на индивидуална психология. Те са социален проблем.

Въпросът, върху който трябва да се съсредоточим е не кой вярва в конспиративни теории, а защо в моменти на стрес и криза конспиративните теории стават изключително привлекателни за повече хора“, коментира д-р Йован Байфорд, лектор по психология във Великобритания.

Конспиративните теории съществуват откакто има цивилизация, защото са лесен начин да си обясним дадена ситуация, колкото и невъзможно да звучат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts