| | | | |

Проф. Близнашки: Актът “Магнитски” е абсурден! Никой в ЕС не го приема сериозно, само тук намери почва и то със съгласието на държавния глава

“Много голяма е намесата във вътрешните работи на България. Драма е дали нашият народ е в състояние да живее в демокрация. Зад съставянето на кабинета стои някъде някъде там голямата тояга, на която пише “Магнитски”.

Това заяви пред bgonair бившият премиер проф. Георги Близнашки.

“Непрекъснато се говори за отваряне на втори списък “Магнитски”, ние не можахме да го спрем. Това е един абсурден акт и никой не го приема сериозно, нито в Европейския съюз, нито в други държави.

Само тук намери почва и то със съгласието на държавния глава.

“Магнитски” се оказа голямо чудо – от десетте санкционирани, осем са българи. Това е абсурд и те ще продължат, защото ние го приемаме, ние сме се отворили.

Ние не казваме: “Достатъчно, не се намесвайте в нашите вътрешни дела, ние ще се оправим сами”.

Отдавна е казано – рибата се вмирисва откъм главата. Не знам как ще преживеем това доста подло и долно време”, чуди се Близнашки.

Той е категоричен, че намесата във вътрешните работи на страната ни създава огромен дискомфорт.

“Започвам да си задавам въпроса след всички тези усилия, дали в крайна сметка нашият народ е в състояние да живее в условията на демокрация.

Това е голямата драма, защото много лесно се поддаваме на внушенията, националното предателство стана официална политика и никой нищо не реагира.

По националните медии върви един безкраен парад на глупостта. Какви ли не псевдокоментари, все едно нещата са нормални, а ситуацията е извънредна”, възмущава се гостът.

С годините човек започва да разбира, че политическите занимания невинаги носят радост.

Не знам дали сте чували за онази велика сентенция на италианския политик Джулит от края на 19 и началото на 20 век, многократно министър-председател и когато се оттегля, една журналистка му задава въпроса дали е трудно да се управлява страна като Италия.

Той отговаря “Не, никак, но няма смисъл”.

Казвам го във връзка с това, че в някои ситуации е най-добре да се изчака да отмине вълната и да настъпи спокойствие.

По думите му вече три години продължава хаосът в политическия живот у нас.


“Хаос е по-сложно понятие, по-скоро се получи една безкрайна агония, но при революциите е така – водата се размътва и се получава един водовъртеж, изплуват боклуците и трябва да мине доста време, преди да тръгнат надолу, където им е мястото.

За моето поколение демокрацията беше съзнателен избор.

Не съм попаднал в политиката инцидентно. Работил съм на високи равнища още преди 10 ноември и това събитие имаше един много голям смисъл – България да стане демократична и цивилизована държава, да се върнем към идеалите на нашето възраждане, времената на Търновската конституция и всичко останало”, заяви проф. Близнашки

Той си спомня, че тогава е имало огромен ентусиазъм.

“Във Великото народно събрание, а и след това – между политическите партии имаше едно състезание – да доказват своята привързаност към демократичните ценности и принципи, имаше една надпревара в това отношение, а сега е обратното.

Важното е да се доберем до властта. Най-обидното нещо е намесата на външния фактор, сведе всички онези усилия България да бъде свободна и независима държава.

На времето аз бях студент за първа година и от Централния комитет ми предложиха да замина за Москва, за да уча Международно право, Международни отношения, с оглед на една бъдеща кариера и никога няма да забравя чичо ми, важен за фамилията, старият комунист от 20-те години, който дойде при мен и ми каза

“Сине, никъде няма да ходиш! Ще дойде време, когато политиката на България ще се прави в София”.

Изведнъж се оказа, че всички тези стремежи да поемем съдбата в собствените си ръце, да оттласнем чуждите влияния, разбира се, на първо място руското, което сега се замества от друго, още по-неприятно и арогантно”, признава бившият служебен премиер.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts