| | | | |

Секретарката Надка пак се метна да атакува Гешев и прокуратурата

Бившият правосъден министър Надежда Йорданова атакува действията на българската прокуратура, след като на 10 февруари финансовото министерство на САЩ санкционира още петима българи по закона “Магнитски” заради корупция.

“В България важна система буксува – системата на прокуратурата. Без активни действия на прокуратурата не може да имаме наказани за корупция, за враждебни деяния в политиката.

САЩ ни казаха, че нямат доверие именно на тази наша имунна система.

Защото когато корупция проникне в съществените системи на една държава членка на ЕС или НАТО, тя скоро може да проникне и при партньорите ѝ. Затова вземат тези предпазни мерки”, обясни Йорданова от “Демократична България” пред Нова ТВ.


Прокуратурата заяви, от своя страна, че е свършила добра работа, защото двама от санкционираните били разследвани и ще се проверяват останалите.

“Имам желание да направя емоционална квалификация, но ще се въздържа”, каза Йорданова.

“Борислав Сарафов (шефът на следствието – бел. ред.) се похвали с делото, което в момента е в ход спрямо Румен Овчаров.

Но спрямо него имаше две наказателни производства – едното е свързано с АЕЦ „Белене“, сключен договор в нарушение на закона за обществените поръчки.

Бяха повдигнати обвинения в безстопанственост. Договорът е от 2006, Овчаров е обвинен през 2016, после всичко приключва по давност.

Аналогична е ситуацията с дело „Мини Бобов дол“”, коментира тя.

“Това е една привидна активност на прокуратурата. Хем има обвинения и проверки, хем те не стигат доникъде.

Да спре прокуратурата да се държи като “не чул, не видял, не разбрал”,” каза още бившият министър.

“Крайно време е да приключваме разследвания по големи скандали по убедителен начин.

Спомням си интервю на Иван Гешев, който защитава Владислав Горанов по повод теч на лични данни от НАП, когато “Да, България” беше обвинена за този проблем.

Горанов не е ясно доколко пълно е разследван във връзка с благоприятното законодателство относно хазартните игри”, заяви още тя.


“Както българската прокуратура, така и политиците да спрат да се крият зад мантрата, че “Магнитски” не може да се приложи в България.

Това е така, но по никакъв начин не може да ни успокоява, защото това е стъпка да се превърнем в инвестиционно гето.

Чуждестранните компании като решават дали да инвестират, един от рисковете е да не се забъркат с различни хора, обект на санкции”, обясни Йорданова.

Нови български попълнения по “Магнитски” бяха обявени на 10 февруари от САЩ.

Сред тях са бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, бивши членове на борда на АЕЦ “Козлодуй” и председателят на движение “Русофили” Николай Малинов.

Припомняме, че през юни 2021 г. САЩ санкционираха Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков за корупция. Великобритания последва същия пример преди два дни.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts