| | | |

Даниел Митов се счепка с Виктор Николаев и Мира Иванова заради “Магнитски” и неверни внушения

Отиваме на избори за победа. Не търсим подкрепа от никого освен от гражданите.

Това заяви пред Нова телевизия заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

“Ако България няма кабинет след изборите – шансовете за излизане от политическата, икономическата и всякакви други кризи, намаляват драматично.

Но нека не предпоставяме коалиция с ДПС и БСП, преди да са минали изборите”, подчерта той в отговор на въпрос дали партията ще направи и невъзможното след изборите – дори и ако това означава политическа щета, за да има кабинет.

По думите му независимо от най-новите социологически проучвания преди вота – разликата ни с коалицията ПП-ДБ си е разлика, но по време на вота тя ще се увеличава.

„Обикновено коалициите имат най-голям прилив на ентусиазъм в началото.

При такива събирания едно и едно не прави две“, каза Митов. Той обясни, че на предишните избори ПП са имали 20%, а ДБ – над 7%. „Това означава, че трябваше да стартират от над 27%, а те са 24%. Коалицията им губи“, констатира той.

В течение на кампанията не очаквам коалицията ПП – ДБ да нараства. Точно обратното. По-скоро ще се очертават различията в динамиката на техните отношения”, посочи той. И допълни:

„Чувам ПП и ДБ да си говорят как не е нужно да има правителство, трябва да се ходи на избори 2 в 1. Те се целят в местните избори, защото мислят, че има шанс да вземат големите общини. Те си го говорят това от доста време, това е непубличен разговор”, съобщи той.

Той добави, че те са готови да оставят Радев да управлява още половин година, а пък говорят от друга страна за импийчмънт.

Според Митов за да направи ГЕРБ оферта за управление, трябва да е наясно кои партии са в НС.

„Има партии на ръба. Има такива, които не е ясно ще влязат ли – или не.

Има варианти, които опитахме последния път – експертен кабинет с по-широка подкрепа, без ярки политически фигури, който все пак да извади държавата от ступора, в който се намираме.

Ако ние имаме достатъчно сила, възможни са варианти от типа този, който опитахме и последния път – експертен кабинет, без ярки политически лица.

Ще преценим възможностите, когато знаем каква конфигурация има в парламента.

Ние отиваме за победа. Ще се борим за максимално голям брой депутати, които ще ни позволят този път, дай Боже, да не зависим от политически играчи, които са откровено безотговорни”, категоричен е Митов.

Той подчерта, че ГЕРБ в момента не търси подкрепа от никого.

„Не търсим никого. В момента партиите са в режим конкуренция за търсене на доверие от гражданите.

България трябва да излезе от кризите, в които е в момента. Какво правим за Шенген, съдебна реформа, еврото? Проблемът с цените и какво ли още не?”, попита Митов.

На въпрос за това дали има притеснения, че лидерът на партията ще влезе в следващ списък „Магнитски”, той коментира:

Не трябва да се драматизира толкова много списъка „Магнитски“. Той не е послание към ГЕРБ, нито към Бойко Борисов.

Това е послание към институциите и че не си вършат работата и им нямат доверие. Трябва да има реформи.

На въпрос викан ли е Борисов в посолството на САЩ, Митов каза, че няма никаква представа и на този въпрос трябва да отговори лидера на ГЕРБ.

Митов е убеден, че Владислав Горанов е невинен и той ще го докаже.

„Партньорството ни с американците е прекрасно. Без ГЕРБ не се формират мнозинства в парламента и политическия живот като цяло.

Да не се поставя под съмнение отношението на ГЕРБ с партньорите ни в САЩ. Не само не е влошено, то е добро, каквото е било винаги, тепърва ще го виждате.

Не намекват, че Борисов трябва да се оттегли. Посланик О’Брайън каза, че имаме проблем, той е институционален, нямаме доверие, че правосъдната система работи така, като трябва да работи в една демократична държава.

Това е посланието, не е послание към Пешо, Гошо, може и Тошо да добавя”, каза още той.

Провокиран отново от водещите, дали новите санкции не са знак и шамар за ГЕРБ, Митов заяви:

“Шамарът е за всички, за нашите институции, за начина по който работи правосъдието. Но “Магнитски”, естествено, не е шамар пряко за ГЕРБ”.

Той отрече и твърденията на водещите, че ГЕРБ се опитва да стопира правосъдната реформа у нас.

Ние бяхме тези, които инициирахме мнозинствата в този парламент, включително и за правосъдната реформа, и за закона за медиацията, и за закона за лицата, подаващи сигнали.

Тези закони бяха приети с инициативата и прякото участие на групата на ГЕРБ, как може да се говори, че сме крепели нещо”, припомни той.

Митов също отрече, че появата на Горанов в новия списък, валидира изказванията на Божков.

“Слушах интервюто на човекът, който е формирал тези санкции във финансовото министерство на САЩ. То е ясно, става въпрос за системен проблем на българската държава, който нашите съюзници разпознават като проблем за тях. Надявам се, че Горанов е невинен и той ще може да го докаже”, разясни депутатът от ГЕРБ.

На провокативните въпроси, дали американските ни партньори не са били подведени и твърдят неистини, и ще поиска ли ГЕРБ информацията, с която те разполагат, Митов отговори така:

“Не знам дали са подведени или не са, не са ми предоставени папките, които имат. Не можем да искаме доказателства , не сме такава институция. Това е абсолютно невъзможно и институционален нонсенс.

На политическа партия не може да бъде вменявана колективна вина заради отделен човек.

Това ни доведе до ситуацията, в която сме – серия от избори, серия от парламенти, като си лепим колективни обвинения. Партиите не може да изискват. Това се прави от институциите, не от политическите партии”.

На Митов отново се наложи да опровергава внушенията на водещите, че новите санкции на по “Магнитски” са сигнал за ГЕРБ и по-конкретно към лидера на партията Бойко Борисов, че той трябва да се оттегли.

По думите му именно подобни долни разговори и инсинуации са довели до упадъка на политическата атмосфера у нас.

“Такъв ли бил знака, онакъв ли би знака? Този разговор е контрапродуктивен. Той няма да доведе до решаване на каквото и да е в нашата държава. Нашите опоненти само мислят как да няма правителство. Те мислят от една страна как да отстранят Румен Радев, а от друга страна искат да остане на власт.

Те го избраха. Едните имаха плакати “С вас сме г-н президент”, а другите си унищожиха кандидата Лозан Панов, за да могат да изберат Радев”, припомни Митов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts