| | | |

Кака Цона: Въпреки някои “къси съединения” в листите, ПП и ДБ ще печелят първо място

Новата коалиция между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” работи нормално.

В момента тече изготвянето на предизборната програма и няма напрежение в отношенията между двете формации, което да разруши или да препречи възможността за общо явяване на изборите и борба за първото място.

На места може би имало напрежение в реденето на листите на новото обединение “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, но те нямало да спънат коалицията да спечели предстоящите на 2 април избори.

Това се разбра от думите на Антоанета Цонева от ДБ пред БНТ.

“Чух коментара на Кирил Петков по отношение на г-н Дунчев (че остава член на ПП, но щял да се бори по-добре за каузата си, ако не е в листите – по думите на Петков в “Панорама”).

Не смятам, че следва да се драматизира това, а и не искам да коментирам отношения в ПП, все пак аз съм от друга формация.

Но нека успокоя тези недоброжелатели, които се вглеждат в тези няколко къси съединения, които може би се появяват – няма такива напрежения да разрушат или да препречат възможността ние да се явим заедно и да спечелим настоящите избори”, каза тя.

А ляв или десен е Явор Божанков, отцепил се от БСП, а сега водач на листата на ПП-ДБ в Габрово?

“Явор Божанков е поканен да се присъедини към коалицията заради своите позиции.

Божанков зае ясна позиция по отношение на войната в Украйна, обратна на позицията на парламентарната група на БСП.

Той в никакъв случай не е поддръжник на хартиената бюлетина. Смятам, че неговите ценности, начинът, по който изявява своята позиция, той би могъл да бъде един от нас и това е добро решение”, уклончива бе Цонева.


Не можело да се каже, че новото обединение е ляво, защото нито една от двете партии не е предлагала вдигане на данъци или неудържане на бюджетния дефицит.

“Така че спокойно, всички политики, които имат ПП и ДБ, ще бъдат синхронизирани по-най добрия начин в предизборната кампания и ще преценим по най-добрия начин каква ще бъде нашата политика по отношение на публичните финанси, социалната политика и т.н.”

Бившият депутат съзря и сценарий зад предположението на Бойко Борисов, че ПП и ДБ не искат да има работещ парламент след април, а се борят за местните избори

– това било опит да се отчаят хората и да се намали изборната активност.

“Ние не искаме удължаване на кризата, а страната да е в състояние на управляемост. Искаме реформаторско, модерно правителство, излъчено от Народното събрание.

В краткосрочен план има исторически прозорец отворен – Шенген, еврозоната, които трябва да се изпълнят, за да се реализира капацитета на страната”, посочи тя.

Цонева определи санкциите по закона “Магнитнски” като тежък шамар по репутацията на страната ни.

“От 10 санкционирани по този закон (в ЕС), 8 са български граждани, което показва, че след като такъв магнитуд има по отношение на България от страна на САЩ и Великобритания, това е твърде сериозно.

Нашите правоохранителни органи и прокуратурата не са си свършили своята работа, защото аз не знам да има разследване срещу Владислав Горанов.

Измерителите за това колко способни са българските институции да налагат закона са това – ние сме извън Шенген и в момента се отлага присъединяването ни към еврозоната”, посочи тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts