| | | |

Дясната ръка на Радев повтаря опорките му: Не можело да участваме в сделки по превъоръжаване

„Твърде късно е България да присъедини към т.нар. триъгълни сделки за превъоръжаване. Подобни „триъгълни сделки“ са били сключвани през март, април, май миналата година“.

Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов след Анализа на състоянието и подготовката на въоръжените сили през 2022 г., представен от началника на отбраната.

„Изпратил съм писма до делегацията ни в Брюксел и до колегите ми министри на отбраната; в България провеждахме срещи с посланици, срещи с министри и заместник-министри.

Навсякъде отговорът е един и същ: „при възможност – да, но такава към момента няма“, поясни министър Стоянов по повод свършеното от Министерството на отбраната във връзка с т.нар. триъгълни сделки.

По думите на министър Стоянов, те са закъснели – трябваше да бъдат осъществени от редовно правителство и парламентът да вземе такова решение.

„На 9 декември парламентът взе решение, което не ни даде основание да работим по „триъгълните сделки“, посочи той.

„При тях също не се постига реална модернизация, а се постига съвместимост

. Даваме едно въоръжение, което е съветско производство, и получаваме западно въоръжение, приблизително на същите години – бойни машини на пехотата, танкове и т.н., които са изведени от експлоатация от нашите съюзници“, обясни министърът на отбраната.

„Силите и средствата, с които разполагат Военновъздушните сили, към момента са достатъчни, за да изпълняваме задачите по охрана на въздушното пространство“, каза „Авиаторите на МиГ-29 имат ясна задача за охрана на въздушното пространство и те я изпълняват съвестно и отговорно и в рамките на нашите възможности“, подчерта той.

Министърът съобщи, че продължават разговорите за удължаване на експлоатацията на самолети МиГ-29.

„Постигнахме резултат с Полша, макар и малък, очертава се да имаме и втори резултат със съюзна държава, благодарение и на началника на отбраната“, посочи министър Стоянов.

В Министерството на отбраната досега е получена една оферта за заместваща платформа.

„Тази оферта не е приемлива. Финансовият ресурс за нея е толкова голям, че няма да ни позволи да осъществим приоритетния проект за бойни машини на пехотата“, посочи министър Стоянов и допълни, че продължават разговорите по темата.

В Министерството на отбраната не е получавано писмо като цитираното от Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност, за предоставяне на боеприпаси на Украйна.

„Министерството на отбраната разполага със складови наличности, съгласно нормативните документи. Ако ние си позволим да сдадем количества, това означава да ги нарушим.

Ние трябва да имаме запаси, които да поддържаме, и това правим. Изпълнили сме решението на Народното събрание в първите шест точки; точка 7 гласи, че трябва да опресним нашите складови запаси с боеприпаси.

В тази връзка сме в контакт с Министерството на икономиката и с публичните предприятия, подготвяме договори, на базата на които тези запаси ще бъдат предоставени на публичните предприятия за опресняване, в рамките на 12 месеца“, заяви още министър Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts