| | | |

Емил Димитров – Ревизоро: Две бивши министърки са създали министерство в министерството

Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) е трябвало да забележи и направи нещо, макар да са уведомени от 2 години вече. Сега някой трябва да обяснява защо се губят 30% емисии.

Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизоро по повод проверките в ТЕЦ-овете.

Дълго време ще се разискват проверките на европейската прокуратура в топлофикационни и енергийни дружества, косвено свързани с Христо Ковачки.

Сигналите по ОПОС, които аз съм подал са преди две години, изтъкна той. Изпълнителна агенция Околна среда дава комплексните разрешителни и трябваше там също да направят проверки, коментира бившият екоминистър.

Официално Ковачки е консултант. Резултатът от проверките ще е неясен според Димитров, а проблемът е в контрола от Изпълнителна агенция Околна среда. Има директори, които директно работят за конкретни бизнесмени, обясни Ревизоро.

„Компетентен орган по отношение на емисиите е Изпълнителната агенция. Това е част от европейската система”, коментира той.

„Аз като бях министър никой не ме пита защо пет пъти сменях директора на ИАОС. Закрих ИОСВ Перник, защото беше голяма дупка. Лидери на партии излизаха и ми казваха, че това не трябва да се случи”, каза още той.

На въпрос относно това има ли конфликт на интереси, той заяви: „България е малка. Всичко подлежи на доказване.”

Изпълнителната агенция е съсредоточила в себе си много власт, по мнението му.

Две бивши министърки са направили така, че Изпълнителната агенция да има твърде много власт и са я превърнали в министерство в министерството.

ТЕЦ-овете финансират партиите, смята Емил Димитров. Затова и ТЕЦ-овете са защитавани от политиците.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts