| | | | |

След “Оскар”-а! Путин бесен на Христо Грозев, има опасност за живота му

Един филм има много по-голям емоционален ефект от всяко печатно разследване. Путин е бил много по-бесен, след като го е гледал, така че мисля, че заради филма има по-голяма опасност за живота ми.

Това сподели българският журналист Христо Грозев по Би ти ви, който се включи между две афтърпартита след церемонията на Оскарите, на която спечели награди за документалния филм за Алексей Навални.

“Наградата е много прагматично полезна, защото сега още поне 20 млн. души ще гледат филма и ще се запознаят с фактите в него – че сегашният режим в Русия има програма за убийство на собствените си граждани, които са против властта, това е един допълнителен контекст на войната в момента”, каза Грозев.

И разкри, че още когато са започнали работата по филма, са казали на Навални, че той ще спечели Оскар.

Здравословното състояние на Навални се влошава, има много силни болки в кръста. Това разбира неговата съпруга, която получава писма от него чрез адвокатите му от затвора, но няма информация от първа ръка.

Дори и адвокатите му не общуват с него пряко, а през воал и не могат да го видят.

А съпругата на Христо Грозев е изгледала филма, въпреки че журналистът беше казвал, че тя няма да го направи, за да не разбере колко средства е изхарчил той за разследването.

“Тя вече разбра, но в този ден вече не ми говореше по друга причина, така че не беше голяма щета”, разказа Грозев.

И отправи послание към българите – да внимават с фактите, да не вярват на това, което искат, а да проверяват какво седи зад думите на политиците.

„Филмът беше в голяма степен български. Идеята е българска. Голяма част от финансирането в началото беше мое“, посочи той.

Организаторите не допуснаха изявление на Володимир Зеленски, но според Грозев посланията му са били отправени.

„Организаторите винаги са избягвали директно въвличане в политическия контекст. Режисьорът на филма Даниел Роър в изказването си заяви позицията си по отношение на войната. Голяма част от нещата, които Зеленски би казал, ги казахме ние“, добави той.

„Един филм има много по-голям емоционален ефект върху аудиторията, отколкото което и да е печатно разследване.

От данни, които съм получил от хора, близки до Путин, след като той е гледал филма, е бил много вбесен. Предполагам, че филмът има връзка с опасността за живота ми“, подчерта разследващият журналист.

„Единственото, което искам да отправя като послание, е да се внимава с фактите, винаги да проверяваме какво стои зад думите на политиците. Т

ова се опитваме от „Белингкат“ да правим и се надявам младото поколение в България само да търси фактите“

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts