| | | |

Ердоган със заплаха: Ракетата “Тайфун” ще удари Атина, освен ако …

“Гърция се страхува от нашите ракети.

Те казват, че ракетата ТАЙФУН ще удари Атина, ще я удари, освен ако не останете спокойни”, каза Ердоган в неделя, според журналиста Рагип Сойлу, ръководител на турското бюро на новинарския сайт Middle East Eye.

“Тайфун” е балистична ракета с малък обсег на действие или SRBM, разработена от Турция и изстреляна тестово на 18 октомври миналата година. Обхватът и от около 560 км е повече от два пъти по-голям от този на известната в момента ракета в арсенала на Турция – Bora-1.

Този вид заплахи не са нови, макар че в случая те са по-конкретни от обикновено.

Преди няколко дни турският външен министър Мевлют Чавушоглу заплаши Гърция с инвазия, ако не демилитаризира островите си в Егейско море.

Чавушоглу заяви, че Турция “внезапно ще пристигне за една нощ” – фраза, която турските официални лица често обичат да използват, пише БГНЕС.

Гръцките официални лица обикновено пренебрегват тези изказвания в угода на вътрешната аудитория.

Но тъй като Ердоган е изправен пред трудни президентски избори през следващата година, те също така се опасяват, че той може да организира инцидент като акт на отчаяние.

Също така, тъй като Гърция е изправена пред двойни избори през следващата година, на които вероятно ще има служебно правителство между двата избора, правителствените служители се опасяват, че Ердоган може да набележи момент за инцидента, който да съвпадне с този период на най-малка стабилност в гръцкото общество.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts