| | | |

Русия с много тежки обвинения към България и Чехия

Ремонтът и модернизацията на руски хеликоптери с цел последващото им предаване на Украйна е грубо нарушение на международните задължения на България и Чехия, заяви руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС).

Службата припомня, че според публикувана в медиите информация българските държавни компании “Авионамс” и “Терем-Летец”, както и чешката “Лом Прага”,

продължават да извършват нелегитимна дейност по ремонт и модернизация на бойна хеликоптерна техника, произведена в Русия и СССР, включително с цел изпращането ѝ в Украйна.

“Споменатата дейност на България и Чехия е грубо нарушение на международни задължения и нанася значителни вреди на световната система на експортен контрол”, заявява ФСВТС,

като подчертава, че руската страна не носи отговорност за безопасната експлоатация на хеликоптерите, обслужени от тези предприятия без участието на руските производители и разработчици.

През юли миналата година Русия прекрати действието на свидетелствата, издадени на “Лом Прага”, “Терем-Летец” и “Авионамс”.

Предприятията бяха лишени от правото да извършват дейност, свързана с техническо обслужване или ремонт на руски хеликоптери, пише БТА.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts