| | | |

Христо Иванов се разхленчи: Бойко Борисов няма да подкрепи нас, готов е на споразумение с ДПС

“Твърдо сме решени и разбираме, че България трябва да има правителство. Би трябвало да се върнем към конституционно установения ред на страната. Ще направим всичко възможно да има правителство, отчитайки изискванията на своите избиратели”

Това заяви съпредседателят на “Демократична България” и кандидат за депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България” Христо Иванов.

“Нивата на недоверие и на разделение в обществото и на ниво лидери между нас и ГЕРБ са такива, че никой не предвижда коалиция, която да изисква високо ниво на доверие.

Така че остава да се търси обединение около някакви големи национални задачи и такъв формат на правителство, което би направило възможно неговото гласуване и функциониране.

Към момента е рано да се говори какви ще са параметрите на това предложение, но ще направим всичко възможно да направим правителство, което да отговаря на изискванията на нашите избиратели

и то няма как да бъде коалиционно, а трябва да е фокусирано не към разпределение на порции и постове, а към определени задачи”, заяви Иванов.

“За страната е рисково да продължи тази форма на президентска република, в която президентството се превръща в някакъв самостоятелен центъра на власт.

Рисково е да има и правителство на хартиената коалиция. Хартиената коалиция е рецепта за връщане назад.

В кампанията на ГЕРБ няма нито едно позитивно послание, насочено към бъдещето. Това ще бъде коалиция назад.

Българските граждани сами могат да преценят искат ли да се връщат назад, посочи той в предаването “Лице в лице” по Би Ти Ви.

“Ние ще търсим обединение по големите национални приоритети, без това да е коалиция.

Приоритетите ще бъдат определени в зависимост от това какви ще са резултатите от изборите. Това ще зададе условията, по които ще заседаваме по параметрите на обединението.

Такива формати са използвани не само у нас при големи разделения в обществото”, отбеляза съпредседателят на “Демократична България”.

Сигурно това е и наивно, и опасно, но всички други варианти ми се виждат още по-опасни, добави той.

Ако предложим на правителство, което е ясна алтернатива на безпътицата в момента, тук вече преминаваме от подкрепа към ПП-ДБ към подкрепа за ангажиментите, които са поели към своите избиратели. Това ще бъде изпитание към всеки.

Това няма да бъде подкрепа тип “ти мен уважаваш ли ме”, а ще покаже отговорност.

Всеки един от политическите играчи ще оценява, че ако направи така, ще има правителство, а ако не, отиваме на избори.

Въпросът е дали след това ще могат да обясняват на избирателите си, че са евроатлантици, искат да влизаме в еврозоната, но не са подкрепили такова правителство, отбеляза Христо Иванов.

Ние заложихме на една позитивна кампания, защото разбираме, че безкрай можем да се замеряме с епитети, но страната трябва да тръгне напред. Разбирахме, че трябваше да възприемем доста по-умерен тон.

А от друга страна Борисов от сутрин до вечер сипе ругатни срещу нас. Това не ме навежда на мисълта, че се готви да работи с ПП-ДБ.

ГЕРБ не дадоха нито един знак към нашите избиратели за това, че през тези 12 г. има някакъв проблем в тях, за да бъде в момента България така разделена, коментира Иванов.

Той потвърди, че един от основните приоритети на ПП-ДБ ще е съдебната реформа.

Законът на Крум Зарков е важна част от съдебната реформа, но не е съдебната реформа. Без конституционна реформа не можем да влезем в Шенген и да отключим еврофондовете.

Докато това не се случи, няма да има движение напред. Борисов и ГЕРБ всячески се опитват да заобикалят тази тема, каза съпредседателят на ДБ.

Борисов казва, че ГЕРБ са излезли от изолация, а ние сме в изолация. Говори така, защото намеква, че за него е опция да направи управление евентуално с ДПС, а “Възраждане” да маскира това.

Следващият парламент може да се окаже последният кръстопът на Бойко Борисов – дали заявките на ГЕРБ на думи, че са евроатлантическа партия, че искат в Шенген или в еврозоната, ще бъдат изпълнени, или ще тръгнат в друга посока, заяви той.

Ако има управление, то няма да бъде базирано на коалиция, ще бъде по-тясна пътечка.

Пред страната има много рискове, но и много възможности, затова трябва да поемем по трудния път, допълни Христо Иванов.

Той посочи, че ПП-ДБ ще работят за сериозно ограничаване на правата на главния прокурор.

Не искаме да се стига до момент един Гешев да бъде заменен от друга “бухалка”, а всеки да отговаря за действията си.

Нека да има правосъдие за всеки, иначе играта не е истинска и не можем да постигнем истинските цели пред страната ни, подчерта той.

По думите му служебното правителство превишава правомощията си. То не е политическо правителство, за да изземва все повече и повече инициатива. Задачата му е само да организира предсрочните избори.

Президентът и отделни министри се включиха доста активно в предизборната кампания, което не им е работа и би трябвало да се въздържат от такива действия, коментира Иванов.

Съпредседателят на ДБ призова за масово гласуване на изборите в неделя. Нашето обединение показа, че можем да бъдем не част от проблемите, а решението им, завърши Христо Иванов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts