| | | |

Борислав Цеков зове Борисов да застане начело на разговорите за нов кабинет

Последните години чуваме от партиите с кого не могат да управляват. Това е извращаване на изборния процес.

Изборната администрация да спре да мрънка, плащаме й тлъсти заплати, каза конституционалистът д-р Борислав Цеков

През последните две години ние повече чуваме от партиите с кого не могат да управляват. Надявам се този път ГЕРБ да предложат формула добре обмислена.

Мисля, че подходът от предните избори имаше резон, но тази група за преговори нямаше формула. Разговорите им сега трябва да започнат, водени от техния лидер.

“Демократична България” като партия с опит ще си даде сметка, че на това полупрезидентско управление трябва да му се сложи край и България като член на ЕС и НАТО да поеме своята активна роля.

Това заяви докторът по конституционно право Борислав Цеков по БНТ.

ГЕРБ имат няколко възможности, които да предпожат. Може би и затова не бързат да говорят, защото ще затворят врати. Трябва да се търси подкрепа от системните партии.

Това пък смята доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

При второто правителство на ГЕРБ беше излъчена контактна група от народни представители, припомни тя. Президентът няма да бъде сериозен посредник при консултациите.

Народните представители да викат неволята и да търсят формула да съставят не какво да е правителство, а такова, което да изпълнява бюджет и да изпълнява своите задачи в международен план, добави юристката.

След като бъде оповестен поименният състав на народните представите, ще бъде оповестен състава.

В неделя трябва да стане това с решение на ЦИК, а в понеделник или вторник в “Държавен вестник”. Разумно е свикването на Народното събрание да е на 18 или 19 април.

Ще призова всички, които казват, че парламентарни и местни избори е невъзможно, да не говорят така. Човешки са проблемите, членовете на секционните комисии трябва да знаят, че изборите не са социални помощи.

Напливът бил огромен за членове на СИК, подготовката трябва да бъде на ниво, а не с виртуални обучения, смята доц. Киселова.

Не е проблемът в Изборния кодекс, проблемът е в ниската избирателна активност, проблемът е в посланията, които партиите отправят. По-неопитните в политиката партии трябва да прочетат малко от близката история, препоръча тя.

Кирил Петков да не ни дава уроци по честни избори, призова пък Борислав Цеков. Когато се говори за нарушения, трябва да се говори конкретно. На калпава администрация, кодексът й пречи.

Бих препоръчал на ЦИК, СИК и на обществения съвет да преустановят това мънкане, каза още Цеков.

Не бива заради мързела и некомпетентността, която лъха от цялата изборна администрация, да ни кара да променяме Изборния кодекс, уточни той.

“Затова им плащаме тлъстите заплати. Те са с размера на народните представители”, разкри Цеков, но уточни, че така трябвала да бъде.

Изборният кодекс не трябва да бъде отварян отново. Не е проблемът в Изборния кодекс да имаме такива резултати. Проблемът е в ниската избирателна активност, посланията, които партиите представят, смята доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова разкри, че имало голям наплив за секционните избирателни комисии. Те трябвало да минават сериозно обучение, а не дистанционно

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts