| | | | |

Банкерът-беглец призна: Да, Николай Малинов ми идва на гости в Белград!

Подсъдимият за източването на КТБ Цветан Василев си позволи изненадващи признания за своята близост със санкционирания от американските власти по глобалния закон „Магнитски“ български политик Николай Малинов.

В интервю за Миролюба Бенатова по кабелен телевизионен канал Василев, който от девет години се укрива от българското правосъдие в сръбската столица Белград за първи път сподели за близостта си с лидера на родните русофили Николай Малинов.

Всъщност Василев потвърди за опита да придобие повторно активите на КТБ след нейния фалит, пак през схеми, свързани с Русия.

Появиха се и публикации, че Василев е платил 350 000 долара на американски лобист, за да се прокара включването на обвинител №1 Иван Гешев в санкционен списък на САЩ.

„Един-два пъти Николай Малинов идва…тук…“, каза Цветан Василев пред Бенатова.

В интервюто той признава, че през 2014 г. именно кремълският агент го свързва с групата на международния аферист Пиер Луврие, който се опитваше да заграби активите на рухналата вече пирамида КТБ срещу 1 евро.

Още преди девет години стана известно, че целта на Луврие бе да отклони активите на КТБ към група руски олигарси, начело с Константин Малофеев.

По признания на самия Николай Малинов, именно той е запознал Василев с Малофеев.

снимки Архив

Руснакът е в санкционните списъци на САЩ и Европейския съюз, има 10-годишна забрана да влиза в България и видимо се смята за близък до най-тясното ръководство на Кремъл.

В интервюто си, подсъдимият за източването на КТБ Василев се разграничава от Малинов след включването му от американския департамент по финансите в санкционния списък „Магнитски“ на 10 февруари т. г.

На този фон банкерът беглец потвърждава изнесените първо в медиите факти, че е наел през миналата година четирима нови лобисти в САЩ и продължава да плаща за адвокатски услуги във Вашингтон.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts