| | | | |

Да снимаш Иван Гешев… в гръб! Защо това е проблем за НСО и има ли пробив в охраната на главния прокурор?

Грозна провокация в навечерието на Великден спретна Атанас Чобанов.

Дългогодишният гаулайтер на задкулисните кръгове у нас пусна във фейсбук профила си снимки на главния прокурор, които отвъд жълто-кафявия им стил, повдигат няколко важни въпроса, свързани със сигурността на висш държавен служител на страна член на Европейския съюз.

снимки Фейсбук

Не е тайна, че Иван Гешев е с охрана още от времето, когато като ръководител на ликвидираната вече Специализирана прокуратура, стартира разследвания срещу сочени за недосегаеми икономически играчи и криминални босове.

А като заместник-главен прокурор и особено като обвинител №1 Гешев натрупа още повече неприятели, включително от страна на руските разузнавателни служби, гонейки от страната техни агенти, ползващи прикритието на дипломати.

Всички те по един или друг начин имат пряк интерес да уязвят главния прокурор.

Когато преди повече от месец лично Иван Гешев обяви, че прокуратурата разследва престъпна група за „отстрел“ на магитстрати, критиците му обявиха, че го прави, за да се защити от възможните законови промени за ограничение на правомощията му.

След публикуването на фотосите от „свободното време“ на Гешев обаче става ясно, че проследяването на магистрати, при това на не кой да е, а на главния прокурор, изглежда наистина

е цел на организирана престъпна група с поръчители Цветан Василев, Красимир Каменов-Къро и куп други олигарси, босове и техни наемници в криминалните, политически и журналистически среди.

Дали пък враговете на главния прокурор не му изпращат предупреждение със снимките?

Още повече, че през 2020-а година според публикации в медиите Гешев е вече е получавал мафиотски послания – негова снимка, надупчена с куршуми.

От този период датират и набезите срещу ограничаване на независимостта на главния прокурор.

Политици, известни с контактите си с олигархични кръгове, успяха да прокарат през 2021 г. законови изменения, с които ликвидираха Бюрото по защита при главния прокурор.

Ликвидираха не е юридически прецизната формулировка, защото Бюрото продължава да съществува и днес, но по-скоро на хартия.

То е част от Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието, а както се разбра неотдавна текучеството на кадри е значително, до степен, че няма кой да осигурява сигурността на защитени свидетели по дела срещу мафията.

Смисълът на това магистратите да ползват собствена охрана бе тази да не се допуска зависимост от другите власти.

От почти 2 години главният прокурор се охранява от Националната служба за охрана, която на практика е на подчинение на президента.

За момента не е известно кой, как и къде е допуснал снимането на Гешев от неизвестен фотограф, но безспорно това е сериозен пробив в сигурността на охранявано лице и не говори добре за нивото на професионализъм на гардовете в НСО.

Без значение на личността, посегателството срещу официални представители на държавата, каквото безспорно е въпросното навлизане в личното пространство на главен прокурор,

не говори добре за националната сигурност на всяка уважаваща себе си цивилизована страна.

Още повече – член на Европейския съюз. Защото днес мишената ще е Гешев, но утре може да е някой от тези, които днес подценяват ситуацията.

По традиция с оглед на специфичната информация данните за охраняваните лица рядко стават публично достояние.

С най-висока степен на защита у нас е президентът.

Подобна е охраната на председателя на парламента и на премиера.

От няколко месеца със солидна охрана е служебният вътрешен министър Иван Демерджиев без да е обявен повод за това, още повече, че от години МВР не е провеждало сериозна операция, която да засяга способни да отговорят с агресия представители на престъпния свят.

Как държавата трябва да реагира когато дори един неин представител е обект на заплаха демонстрираха миналата есен в Белгия и Нидерландия.

Там властите предприеха светкавични мерки, когато се оказа, че престъпен синдикат е подготвял отвличането на белгийския правосъден министър.

Причината – разкриването на най-голямата мрежа за трафик на наркотици през пристанището в Антверпен.

Заговорът бе предотвратен, наемниците на готвеното покушение – задържани, а поръчителите продължават да са в ареста по обвинение за наркотрафик за милиарди.

Докато у нас подсъдими се събират в Белград, за да организират пуч срещу държавното обвинение, а криминални босове диктуват на журналисти следващите им компромати.

И никой в държавата не се трогва от това. Дори напротив.

Източник: Блиц

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts