| | | |

Гледайте НА ЖИВО: Лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ започна без стискане на ръце

Точно в 10,32 ч. започна среща на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ.

На масата за разговори от страна на ГЕРБ-СДС седнаха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов.

Представителите на ПП-ДБ на срещата са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Срещата е по инициатива на ГЕРБ, а целта е да се обсъдят възможностите за съставяне на правителство с първия мандат.

Борисов призова медиите да не подвикват, ако желаят да останат за срещата, която той поиска да е публична.

„Благодаря, че приехте поканата. Трябва да намерим начин за правителство дали с първия мандат, дали с втория. Отиването на нови избори ще доведе до същата ситуация.

Следващата важна тема е да използваме времето да поемем ангажимент към приемането на бюджет с 3% дефицит. Трябва да го направим заедно и да бъдем отговорни“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това, което и в миналото Народно събрание, така и сега – по политики сме готови да говорим, бюджетен дефицит от 3% е възможна цел, която трябва да бъде постигната.

Има и други секторни политики в енергетиката, както и правосъдната реформа и службите. Отзовахме се на тази среща, за да говорим по тези въпроси.

“Това са партиите, които са се представили най-добре и считаме, че трябва да намерим начин да съставим правителство и отиването на нови избори – ще ни поставят в същата или подобна ситуация.

Трябва да използваме това време, което ни предоставя парламента отговорно. Трябва да приемем бюджет”, каза Бойко Борисов и добави, че искат да чуят предложенията на ПП.

Имаме ясен мандат от нашите избиратели – първият мандат не може да бъде подкрепен“, обясни съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

“Ние сме винаги готови да говорим”, каза Кирил Петков и добави, че бюджетният дефицит трябва да е под 3% и това е много важна цел.”Отворени сме да говорим и за провосъдната реформа. Бюджетът трябва да бъде приет и трябва да бъде приет отговорно”, каза той.

Петков е категоричен, че те правителство в първи мандат не могат да подкрепят, но са готови да говорят по политики и за бюджета.

Според Асен Василев бюджетът на служебния кабинет залага сериозни капиталови разходи, но не са отчетени приходи, като добави, че бюджет с 3% дефицит е постижим.

Асен Василев отсече, че е добре да се работи и с Министерство на финансите, за да се оправят някои непълноти, които от МС са заложили.

“Трябва да се огледат детайлно капиталовата програма, защото са заложени 10 млрд. – двойно спрямо миналата година, разходите за издръжка на ведомствата са вдигнати с над 40% процента и това трябва да се види много прецизно, трябва да се види и дали има недофинансирани дейности.

Силно ме притесняват разходите за издръжка и начина по който са направени. Трябва да се се огледат детайлно нещата с МФ.

Трябва да се даде един разумен финансов план. Има причина защо бюджетите се правят на годишна база – светът се променя, държавата се променя.

Следва да имаме по-нисък дълг при по-нисък бюджетен дефицит”, каза Василев.

В следващите парламентарни дни трябва да покажем прогрес по отношение на законодателната програма, категоричен е Петков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че най-важни са законите за правосъдната реформа.

Останалите партии са запознати със законодателната промяна и те не са лишени от законодателна инициатива. Ще предложим паралелно да работят освен парламентарните комисии и двете групи за които се договорихме, каза тя.

“Напомняме на Служебното правитеслство да изготвят целия набор от законодателни промени, които са нужни по Плана за възстановяване.

Освен бързината, то ни трябва и партньорство със Служебния кабинет, докато той съществува.

Нямаме спор по отношение на НПК за разследване на главния прокурор, може би ще се наложат някои козметични промени, но това няма да промени основната цел – че всеки трябва да бъде равен и отговорен пред закона”, каза тя.

“Имаме готовност, двете коалиции заедно, да внесем промените по Закона за домашното насилие”, каза Атанасова и допълни, че Комисията по конституционни въпроси да бъде отново създадена и да работи.

Томислав Дончев заяви, че трябва да има конкретни мерки за бюджетния дефицит, защото не е само счетоводна работа.

“Ще има буквално тежки реформи и те няма нито да са любезни, нито лесни и трябва да си отговорим на въпроса ще имаме ли мнозинство.

Трябва да има правителство, защото ако нямаме мнозинство – тези 30 закона, дори и да се работи денонощно няма как да се приемат”, категоричен е още той.

“Можем да постигнем 3% дефицит и да не се променя нашата дългосрочна цел за еврозоната и Шенген”, изтъкна Кирил Петков.

“Аз мога да ви кажа как бюджетът да излезе и на излишък. Но въпросът е на каква цена – и този въпрос е политически, а не технически”, посочи Дончев.

“Важно е да има правителство, за да направим това, за което говорим. Иначе ще работим на тактове от по 2 месеца, докато на хората не им омръзне от нас.

Затова да минем на това, което казвате – че няма да ни подкрепите с първия мандат, но искате да ви подкрепим безусловно с втория мандат. И да ви контролираме през парламента.

Независимо кое ще е правителството, ние можем да го контролираме през парламента”, обясни Борисов.

“Да чуем, както г-н Петков казва, празен чек, хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да можем като си отидем в Изпълнителната комисия да видим кой ще е премиер, министри и да видим какво предлагате”, каза лидерът на ГЕРБ.

“Слушам разумни хора. Когато няма камери, всички работите много по-добре. С г-н Петков сме си простили и нищо не ни пречи да работим заедно”, заяви Борисов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър
снимка Кадър

Similar Posts