| | | |

Политоложка обяви дълго чакана новина за 49-ото НС

„Диалогът в 49-ото НС е започнал – стартирането на работни групи в определени приоритетни сфери за страната е добра стъпка към създаването на работещ кабинет”.

Това заяви докторът по политология, магистър по маркетинг, реклама и ПР, и преподавател в НБУ Евелина Христова, цитирана от БГНЕС.

снимка Архив

„Едно е да се каже, че няма да се подкрепи кабинет на ГЕРБ, а съвсем друго – да се подкрепи експертно правителство от всички политически сили.

И ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ, са колаборация от няколко политически сили – ситуацията не е лесна.

Това, което се случва в момента, обаче, е положително – въпреки трудността да се състави едно подкрепено мнозинство в парламента, все пак е добре, че се води такъв разговор”, смята политологът.

Според нея ключът е в поставените приоритети – ако приоритетът е постигането на стабилност на държавата с парламентарно избрано правителство, всяка една комбинация би била възможна.

„Струва ми се добър подходът, който се избра в момента – да се определят основни политики, за които ще се работи, и въз основа на това – хората, които се съгласят да участват.

Мисля, че ще бъдат поканени и хора, които не са част от парламентарно представените партии, а са експерти в своя област, и те ще вземат отношение по съставяне на кабинет.

Не изключвам и такива хора да бъдат предложени от БСП и ДПС”, каза още Христова.

На въпрос с какво ситуацията сега е по-различна от тази през октомври, когато експертният кабинет на ГЕРБ не бе подкрепен, Евелина Христова определи като основна разлика натрупването на кризисните ситуации.

„С всяка следваща ситуация става ясно, че с действия по старому ще постигнем стария резултат.

Тоест, трябва да се търси нов подход, за да се излезе от кризите. Ясно е, че има три мандата, които трябва да бъдат връчени, за да се търси възможност за правителство.

Аз мисля, че ако всяка една от двете по-големи политически сили желае да покаже диалогичността си на едно по-високо ниво, то трябва да кажат, че след като няма да е нито с първия и втория мандат, то да заявят подкрепа за третия мандат.

Тук много зависи от ситуацията тогава, но ако има общи политики, не виждам защо да не се осъществи това”, смята още докторът по политология.

Евелина Христова поясни, че в момента тонът между партиите не е остър, защото никой няма полза в момента от него.

„Всички видяха, че острият тон не води до положителен резултат за тях самите, за избирателите, изобщо за цялото общество.

В момента въпросът е дали ще успеем да сформираме правителство с хоризонт, по-дълъг от местните избори. Това е една точка, която би била важна по отношение стабилността на управлението.

Ако сега партиите открият важните неща, около които да се обединят и да осигурят едно спокойно преминаване на местните избори, след което да се продължи по приоритетите за държавата, то това би било най-добрият вариант за страната”, коментира още Евелина Христова.

На въпроса дали партиите, които сега откажат диалог, ще претърпят загуба на доверие по време на местния вот, експертът обясни, че е трудно да се определи реакцията на гражданите именно заради ниската им активност.

„Избирателната активност продължава да бъде ниска, от комуникативна гледна точка изборите са средството за изразяване на позиция от страна на гражданите – да дадат обратна връзка.

Ние видяхме такава връзка на 4% – „не подкрепям никого” на последните избори. Важно е да се отбележи, че на местно ниво се получават коалиции в много странни комбинации.

Това се случва, защото в малки населени места има една изтъкната личност, която хора от различни политически сили подкрепят.

Силно се надявам сега практиката на местни избори да бъде приложена и на национално ниво и парламентарно представените сили по приоритети, по сектори и по отрасли да намерят точките, по които биха работили съвместно”, подчерта Евелина Христова.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts