| | | | |

Рискът за нас не е отминал, готвят смяна на Путин, на Пригожин – убийство

Ситуацията е много сериозна и не трябва да се подценява заради последната информация за деескалация на напрежението.

снимка Архив

Това коментира бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев пред Нова тв в неделя сутринта.

На първо място, публичният образ на Путин като силния лидер който контролира всичко, се срути.

И определени кръгове в Русия вече работят за смяна на лидера, въпрос на време е, анализира Йовчев.

Което не значи, че ще е по-добре за нас и ще имаме курс към демократизиране на руското общество и на руското управление, направи уговорка той.

Ние още не сме избегнали рисковете от ескалация на напрежението.

Тя може да отиде в две посоки

– първо, да се разшири зоната на конфликта, като обхване и други държави, включително НАТО-вски.

-И второ, да бъде използвано тактическо ядрено оръжие, предупреди Йовчев.

Тези рискове в никакъв случай не трябва да се подценяват, подчерта ексшефът на ДАНС.

Разбира се, ситуацията показа и няколко други неща.

Първо, състоянието на руската армия към момента не е добро въпреки пропагандата. Пригожин съумя почти безпрепятствено да стигне непосредствено до Москва – явно няма бойни подразделения, които могат да бъдат мобилизирани бързо да го спрат, смята Йовчев.

Второ, оттук може да се очаква силно да е сринат бойният дух на армията, независимо че бунтът бе прекратен. Това ще се отрази на бойните действия в Украйна.

Няма положителен герой в това, което се случи, каатегоричен е експертът по национална сигурност.

Под ръководството на Пригожин бяха извършени военни престъпления и зверства, бях силно изненадан от призива на Ходорковски той да бъде подкрепен, това е наивно и опасно, смята Цветлин Йовчев.

Представете си до какво ще се стигне, ако Пригожин или хора, свързани с него, овладеят Кремъл – той на няколко пъти призоваваше за ескалация на конфликта в Украйна, мобилизация на 300 хил. души и пр., припомни Йовчев.

Ходорковски, който е сред големите врагове на Путин, призова “да се съюзим и с дявола, ако трябва”, в началото на похода на “Вагнер” към Москва. Целта не оправдава средствата, предупреди бившият началник на ДАНС. Това си проличало на няколко пъти и в българската политика, вметна той.

Действията на правителството са били вяли и закъснели, смята експертът. Трябвало е веднага да се свика Съветът по сигурност към МС, да има ясен анализ на заплахите към България и какви действивя да се предприемат.

Първото е да се заключи, че не е отминал рискът България и НАТО да бъдат въвлечени във война.

Второ, че сценарият за дестабилизация на Русия може да има големи последици и трябва да сме подготвени.

Можем да очакваме отново проблеми в областта на енергетиката в глобален аспект, финансови кризи – в момента има рязък срив на рублата, и пр. Доста аспекти има за анализ от страна на експертите, заключи Йовчев.

Той не можа да се ангажира с мнение дали и нашите служби са били в очакване още от сряда, че ще се случи опитът за метеж, както бе съобщено за западните. Но при всички случай това не беше “Болшой театър”, смята Цветлин Йовчев.

Дори и само фактът, че е имало скандиращи “Вагнер” руски граждани, говори за разделение на обществото.

А че военното разузнаване на Русия не е знаело какво се готви, означава, че или службите са в много тежка кондиция, или че Пригожин е имал подкрепа. Той не е сам в тази ситуация, какво се случи – тепърва ще се разбере.

Подводните процеси в Русия скоро ще доведат до промени и не съм сигурен, че те ще са положителни за нас, предупреди още Цветлин Йовчев.

Работи се Путин да бъде сменен от определени кръгове в Русия, категоричен бе бившият шеф на ДАНС.

В момента, в който загуби образа си на силния лидер, който има контрол над процесите, това е краят – просто така е устроено руското общество, посочи той.

Но и Пригожин е приключил във всеки аспект и независимо къде ще отиде – в Беларус или в Африка, не е изключено да се предприемат действия за физическото му ликвидиране, смята експертът по национална сигурност.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts