| | | |

Доц. Стойчев: Бойко Борисов, Асен Василев и Кирил Петков остават на заден план, идва кабинет тип “Габровски”

Кабинет на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, тип “Габровски” с експерти, отдалечени от политическите сили прогнозира политологът доц. Стойчо Стойчев.

“Предполагам, че ще има кабинет и ще бъде симбиоза между първите две политически сили. Няма значение с кой мандат ще бъде, след като двете най-големи политически сили в парламента ще поемат отговорността за подкрепа на този кабинет.

Вероятно правителството ще бъде конструкция тип “Габровски” от предходния мандат – с експерти, отдалечени от политическите сили, с предишен опит на административни позиции или в неправителствения сектор”, заяви той пред БНР.

Политологът предположи, че двете политически сили са се разбрали за формата на това управление.

“Определено ПП ще понесат електорални щети, защото в очите на избирателите нищо не оправдава колаборацията им с ГЕРБ.

Да тръгнат да се ангажират с изпълнителната власт в каквато и да било форма, означава, че имат съображение, за които не казват. Предполагам, че западните партньори на България са ги предразположили да формират кабинет с устойчиви и ясни евро-атлантически позиции на фона на конфликта в Украйна”.

Стойчев подчерта, че лидерите на ПП и ГЕРБ – Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Борисов, очевидно са направили компромис и застават на заден план.

“Не се съмнявам, че тези две парламентарни групи ще излъчат читав състав на Министерския съвет, въпросът е този състав да разполага със солидна подкрепа в парламента и да му се даде достатъчно поле за собствена инициатива,

а не просто тези хора да се превърнат в администратори на волята на партийните лидери в Народното събрание”, коментира доц. Стойчев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts