| | | |

НА ЖИВО “Промяната” при Радев: Правителство може да има само с втория мандат

Точно в 17:00 ч. започнаха консултациите на президента Румен Радев с представителите на втората по численост парламентарна група „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Искам да ви поздравя с изборния резултат в един сложен изборен процес.

Осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото вашата силна заявка е алтернатива на стария управленски модел, а днес влизате в преговори с ГЕРБ.

Затова е важно за обществеността да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис за съставяне на правителство, което всички очаквам.

С тези думи президентът Румен Радев посрещна на консултации коалиция ПП-ДБ.

Важно е да чуем вашата формула за съставяне на кабинет с първия мандат. Ако това не стане, какво ще се случи, когато мандатът дойде при вас, отбеляза президентът.

Другата важна задача е законодателната дейност, където вие с малка разлика от първата сила имате тежест.

Внесените закони стават много, бройката им расте.

Какви са вашите намерения за приоритизиране, защото в спешен порядък е не само бюджетът, но и да приемем законите, които са свързани с Плана за възстановяване,шенген и еврозоната, припомни държавният глава.

Задачите пред този парламент са сложни, те са сбор от несвършена работа на няколко парламента и искат време.

Чувам упреци от вашата коалиция, че бързам с мандатите и така възпрепятствам работата на 49-то НС и така тласкам страната ксъм нови избори. Вие кога виждате подходящото време за връчване на първия мандат, а ако той не сполучи – на втория, попита Радев.

“Първото нещо, което искам да заявя, е, че слагам ясен стандарт в българската политика – това, което обещаваме и говорим преди изборите, това да бъдат нашите действия и след изборите”, посочи от своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Очертахте дилемите пред нас, но първото, което искам да заявя – слагаме ясен стандарт в политиката. това ,което обещахме преди изборите, ще направим след изборите. Затова очертахме основните приоритети – липсата на справедливост, време за реформи в правосъдната система, изброи Кирил Петков.

Законодателната програма с огромен приоритет е разследването на главния прокурор, да няма човек над закона, Антикорупционната комисия, шенген.

Трябва да кажем ясно – с нашия Политически съвет – в първия мандат ние не можем да направим подкрепа, защото стандартът е да правим каквото казваме. Ние сме прозрачни и прогнозируеми, с ясни цели.

От ПП-ДБ още веднъж подчертаха, че няма да дадат своята подкрепа за първия мандат.

“Но ако първия мандат не събере мнозинство, ние сме готови да сложим ясна възможност българският парламент да избере правителство с втория мандат и това правителство ще бъде водено от тези стандарти и приоритети, които вече споделих. Ние сме с ясни и точни цели”, посочи още Кирил Петков.

Радвам се, че около една година по-късно и два цикъла избори, стигаме до законодателните програми и приоритети на последния редовен кабинет.

Заложените закони трябва да бъдат приети.

Залагането на нов начин на управление на публичните финанси – има разбиране в партиите и обществото, че публичните финанси трябва да се управляват по начин, по който парите да стигат до бг фирми, а не избрани фирми и граждани, заяви Асен Василев.

С ГЕРБ сме опоненти, отсече Асен Василев. Времето дали е бързо или бавно зависи от това каква цел се гони – целта на тези консултации е да се сформира правителство. оттам нататък целта е редовно правителство.

В някои ситуации повечето време може да помогне, може и да попречи.

От наша гледна точка има ясни приоритети, ние помогнахме да се отпуши парламента, да се заложи законодателната програма, която е ключова за страната, заяви Василев.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts