| | | |

Въпреки Рамазана, Карадайъ лично дойде при Радев и го дари с баклава НА ЖИВО

ДПС е четвъртата политическа сила, която ще разговаря с президента Румен Радев в рамките на консултациите, които държавният глава води с парламентарните групи преди старта на процедурите по връчване на мандатите за съставяне на правителство.

Очакванията бяха консултациите с ДПС да са в понеделник, тъй като днес е Рамазан Байрам. Заради празника вчера парламентът си гласува днес дори да почива.

Мустафа Карадайъ занесе баклава на Радев за Шекер байрам. Лидерът на ДПС дойде на “Дондуков” 2 заедно със зам.-председателя на партията Йордан Цонев.

снимка Кадър

Радев поздрави ДПС за представянето на партията на парламентарните избори. И подчерта, че ДПС е партия с огромен парламентарен опит.

Държавният глава припомни предишните консултации с ДПС:

“Тогава Вие дойдохте с една таблица и предрекохте, че ще постигнем същия резултат на изборите, оказахте се прав. Още тогава вие призовавахте за нов поглед върху политическия поглед и търсене на нови подходи за съставяне на мнозинство”.

“Много ще се радвам, ако по най-бързия се състави правителство. И има риск от несъставяне на правителство. И ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, има риск това да доведе до неуспех и със законодателната дейност”, продължи Радев.

Парламентът има две писти – съставянето на правителство и законодателната програма, посочи в началото на словото си държавният глава.

Имаме исторически прозорец. Трябва непременно да приемем някои закони. Най-важен е законът за държавния бюджет, каза той.

Какви са условията да преминете от опозиция към конструктивен фактор, попита държавният глава.

Радев попита и ДПС колко време е необходим на парламента, за да приеме държавния бюджет.

“Днес за нас е празник, празникът на покаянието и празникът на опрощението за мюсюлманите. Месец Рамазн е месецът на състраданието и милосърдието. Съвсем естествено за финал е Байрамът. Искам да поздравя всички мюсюлмани

“Това, което казахте за предишните избори, че ние коментирахме, че българският народ е мъдър и след 12 годишното еднолично управление в България създава една и съща структура на Народното събрание, независимо кой е първи или втори и не овластява никого самостоятелно да има мнозинство.

Още тогава казахме, че петите ненужни избори ще произведат сходна структура на НС”, започна Мустафа Карадайъ.

Обиколихме цяла България и в диалог с хората се опитахме да определим дневния ред на обществото – високата инфлация, високите цени, несигурните работни места и неадекватните доходи.

Поехме ангажимент, че ако участваме в мнозинството в НС, ще се опитаме да направим така, че дневният ред на обществото да бъде и дневен ред на политиците, Народното събрание и евентуален редовен кабинет.

Въпреки пет пъти избори, някои от уроците все още има да научаваме. Имаме пропуснати 20 дена след изборите.

Вместо да се занимаваме как и по какъв начин може да се структурира мнозинство в Народното събрание и как то да работи, ние наблюдаваме, че първите политически сили навлязоха в полето на популизма – разглеждат законодателни инициативи, без да има субект, който да ги приема, посочи Мустафа Карадайъ.

Политиците разбират различни неща под понятието “диалог”, посочи лидерът на ДПС. А диалогът е основата за възстановяване на нормалността, категоричен бе той.

Явно ДПС трябва да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната, изтъкна Карадайъ и припомни, че при участие на ДПС в управлението България е станала член на НАТО и ЕС.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts