| | | |

Ризова смая Теменужка Петкова с реплика в ефир, завидя на Хекимян

Антон Хекимян е един изключително добър избор и аз смятам, че той ще бъде изборът на столицата. Почти всички структури в София номинираха Антон Хекимян.

Това обясни пред bTV депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова по повод кандидатурата на Хекимян за кмет на София.

По думите ѝ, номинирането на журналиста е станало по време на номинационните събрания в ГЕРБ-СДС.

Водещата Цветанка Ризова изрази учудване как всички структури изведнъж са се сетили за Хекимян като подходящ кандидат. „Мен някой да ме е номинирал във вашите структури?“, поинтересува се тя.

„Нямате номинации. Антон Хекимян има номинации в почти всички структури“, попари я Петкова.


„Той е публична фигура, който години наред работи на показ. Всички знаят какви са неговите възможности. Смятам, че това е един млад интелигентен човек. Това, разбира се, не му пречеше да е критичен през всички тези години“, допълни тя.

„Смятам, че това е един много добър избор за столичани“, заяви Петкова.

Тя коментира и напрежението около намеренията за затваряне на въглищни централи заради Плана за възстановяване и развитие.

„Териториалните планове за справедлив преход са изключително важни, те обаче не са справедливи. Не бива да се тръгва към закриване на въглищните централи и уволняване на тези, които работят там.

„Най-важното е, че тези планове не са били обсъждани от пряко засегнатите хора от региона. В тези планове няма нито един предвиден лев за междинни технологии. Никой не е помислил как ще бъдат обезщетени тези хора.

Няма как да се работи без тези мощности. Те осигуряват 50% от електроенергията на страната, а зимата – до 60%.

Кой инвеститор ще дойде в региона на Стара Загора, ако няма работна ръка. Най-фрапиращ е индикативният списък, в който щели да попаднат определени фирми“, обясни тя.


Тя отправи апел към министъра на енергетиката и министър-председателя да не неглижират проблема.

„Приканвам всички отговорни институции да не неглижират проблема с въглищните централи“, заяви бившият енергиен министър.

„Никой не знае как точно са били подбрани тези 11 фирми. Те ще си разпределят финансиране в размер на малко над 1,6 млрд. лева. Основната им дейност е свързана с изграждането на фотоволтаични инсталации.

Проблемът е, че не е имало публичност и прозрачност при избора на тези компании“, алармира тя.

Според Теменужка Петкова тези планове трябва да бъдат коригирани.

„В случая не става дума за доверие и недоверие, а за контрол. Ако ние затворим въглищните си централи трябва да ни кажат с какво ще ги заменим. Проблемът ще засегне всички нас.

Този преход трябва да е плавен и да не застрашава енергийната сигурност на страната.

Ние имаме запаси от лигнитни въглища за следващите 60 години. Каква по-голяма енергийна сигурност от това“, посочи бившият енергиен министър.

Петкова коментира и срещата между Бойко Борисов и Николай Денков:

„Г-н Борисов разговаря с министър-председателя Денков, заяви какви са нашите притеснения, получи уверение, че е станал грешка по отношение на текста. Грешката е, че никой не е разбрал как са избрани 10 или 11 фирми“.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts