| | | |

Министър Тагарев: Да, България подготвя нов транш военна помощ за Украйна Видео

“Вярно е, че България подготвя нов транш военна помощ за Украйна и го заявихме съвсем официално. Тя ще според техните потребности и нашите възможности, както е решило НС”

Това заяви пред медиите министърът на отбраната Тодор Тагарев.

“Тя ще бъде сравнима по обем и по видове с първия пакет. Като обем е горе-долу същата.

Ние вадим от складовете неща, които са в годно състояние, имат още ресурс, но да кажем – над 30-40-годишни”, каза още Тагарев.

“Съвсем скоро ще предложим решение на Министерския съвет. Въпросът е дали не сме пропуснали възможности.

“Съвсем скоро. Въпросът е дали не сме пропуснали възможности. Надявам се, че не сме, особено свързани с инвестиции от ЕС в разширяване и модернизиране на капацитета на предприятия от нашата отбранителна индустрия”

Така Тагарев отговори на въпрос дали България ще се включи в инициативата на ЕС за 1 млн. снаряда за Украйна.

Министърът на отбраната каза, че ще се срещне с президента Радев, когато бъде поканен от държавния глава.

Търсят се опции ВМЗ “Сопот” да получи европейско финансиране и да увеличи капацитета си за производство на 155-милиметрови снаряди.

Аргументите делегацията във Вилнюс да бъде водена от премиера, е чл. 105-ти, ал. 2-ра от Конституцията, посочи още Тодор Тагарев.

Според тази алинея Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната, осъществява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководството на администрацията и Въоръжените сили.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts