| | | |

Ново 20: ГЕРБ-СДС са склонни на компромис да не предложат кабинет

„ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ, така ми изглежда. И не искат на фасадно ниво да има участие от ГЕРБ. Мотивите им са доста изкуствени. В мен остава усещането, че те започват да подготвят почвата за нови избори“.

Заедно с ПП-ДБ може да понесем отговорността, но чрез управлението

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова вчера ПП-ДБ да кажат ясно от кого ще искат подкрепа за правителство с техния мандат.

„Това не беше ултиматум, изнасяне на въпроса преди връчването на мандата. В политиката с всички означава с никого“, коментира Желязков.

Според председателя на парламента в коалицията ПП-ДБ има противоречия и отстрани погледнато изглежда, че „Продължаваме промяната“ са по-склонни да управляват на държавно ниво, докато „Демократична България“ се стремят бързо да стигнат до местните избори.

Това заяви по бТВ председателят на Народното събрание (НС) и депутат от ГЕРБ-СДС Росен Желязков.

„Затова ние искаме да имаме единно становище от тази коалиция още преди връчването на мандатите, защото ние много ясно заявихме, че загърбваме политическият егоизъм.

Ние сме готови, ако те заявят, че с техния мандат ние можем да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, тогава ние сме готови да не отиваме към предлагането на кабинет с първия мандат.

Но, ако разговорът минава през това, че не искат изобщо ГЕРБ-СДС да участва в управлението, а само да ги подкрепяме, тогава политическият разговор започва да губи своята логика при формулировката „ние не искаме ГЕРБ да участват в управлението, но много искаме да ни подкрепят“.

След консултациите, искаме политическите ангажименти и политическата отговорност да бъдат насочени към целите на обществото, а не към политическите сили.

Ако преследваме тяснопартийните си цели, тогава вкупом ще станем непотребни, добави той.

Председателят на НС коментира и по какъв начин ще бъдат разпределени парламентарните комисии.

В 48-ото Народно събрание комисиите бяха разпределени пропорционално, с оглед тежестта на всяка партия. Ще спазим този принцип, така че да има справедливо представителство във всяка комисия, добави Желязков.

Той добави още, че ако 49-ото Народно събрание продължи да съществува, ще трябва да бъдат направени нови в промени в Изборния кодекс.

С настоящия Изборен кодекс много трудно можем да направим местните избори и тогава съм сигурен, че ще направим по-добра система за гласуване,

защото в нашите разговори с повечето политически сили имам разбирането, че трябва да променим модела и да въведем друг тип машини за гласуване, защото тези не могат да изпълнят основното си предназначение, каза Желязков.

По думите му необходими са машини, каквито се използват в САЩ, за машинно преброяване на бюлетините.

На въпрос, свързан с конфликтните точки между ПП-ДБ и ГЕРБ и евентуалните механизми за отстраняване на главния прокурор, Желязков побърза да уточни, че

партията ще подкрепи законопроекта на Крум Зарков за съдебната власт, след което той ще мине за одобрение в Конституционния съд.

“Това не е ябълка на раздора, но за да се случи, този парламент трябва да работи”, обясни Желязков.

По отношение на бюджета, той отбеляза, че щом Министерство на финансите прогнозира дефицит от 6,4%, това означава, че държавата през следващите месеци трябва да изтегли 13 млрд. лв. нов дълг.

Това може да стане чрез повишаване на данъчно-осигурителната тежест или чрез заеми.

От думите на Желязков стана ясно, че ГЕРБ не искат недостигът да се компенсира с увеличение на данъците, така че се влиза в хипотезата на нов дълг.

Според него е много важно в този процес да участват тези, които са причинили това на държавата – “да се финансират социални разходи със заеми”.

“Но сега да стоят отстрани и да злорадстват… -недоумява Желязков. – Заедно ще понесем отговорността, но чрез управлението.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts