| | | | |

Падение: Безбожници разбиха храм, за да търсят закопани жълтици

Безбожници разбиха храм, за да търсят закопани жълтици. Взломът е станал дни след Великден.

Според жителите на берковското село Балювица извършителите са иманяри, които са разкопали олтара, за да търсят закопани жълтици.

Успели са да преместят и 200-килограмов камък.

Местните разказват, че набезите не са рядкост и имат връзка с лековития извор в района.

За последното посегателство над храма се разбрало когато няколко възрастни жени от селото отишли да запалят свещички. Една от тях отключила църквата и забелязала, че резето е разбито, а следите от кал пред портата продължавали до олтара.

„Погледнах – копано и дупка има. Викам тука е влизано. Иманяри. Търсят злато, знам ли какво търсят. Най-малко три, четири дена са работили що беше много кално тука“, каза Чайка Петрова, служител в храма пред БНТ.

Изкопът е с размери около метър широк и толкова дълбок. Все още не са открити извършители, но всички в селото са убедени, че става въпрос за иманярство, заради легендата за закопано съкровище при лековития извор, в близост до храма.

Според кметския наместник на Балювица Анелия Ангелова в храма няма какво да се намери. Поверията обаче карат иманярите да вършат посегателства.

150-годишната църква “Света Троица” се намира в обезлюдената част на село Балювица и през годините е разбивана няколко пъти. Въпреки, че в селото живеят около 30-тина души, всички те са в готовност да помогнат с каквото могат, за да запазят единствения си храм

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts