| | | |

Политолози категорично: ПП-ДБ са влезли, за да убият ГЕРБ. Обясняват, как 12 години сме затъвали – напротив, в тези години качеството на живот се подобри.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е завърнал в по-силна позиция, отколкото е бил преди година.

Около това мнение се обединиха предаването “Денят ON AIR” политолозите доц. Стойчо Стойчев и Кристиан Шкварек.

“Възможността да се случи мнозинство между първите две формации е функция на това колко силен ще бъде външният натиск върху втория”, коментира доц. Стойчев.

Според него от “Продължаваме промяната” са изградили политическата си идентичност само на базата на анти-ГЕРБ говорене. Той обясни, че гласоподавателите на тази партия са дали вота си, за да бъде махнат Борисов от власт.

Едните са влезли, за да убият другите. Какво има да се разбират?”, допълни той.

Според него в момента Борисов “дирижира целия парад в парламента и изключително много се кефи на себе си”.

Той обаче смята, че не е възможно да се стигне до реставрация на предишното управление на ГЕРБ, “защото стилът на Борисов не е такъв”.

Доц. Стойчев каза още, че Борисов е събрал “на софрата” тези, които го “плюят“.

“Но някои може и да поискат повече”, допълни политологът и припомни, че Борисов се е появил по подобен начин, както и “Продължаваме промяната”, “за да махне корупционната Тройна коалиция от власт”.

Всички обясняват, как 12 години сме затъвали – напротив, в тези години качеството на живот се подобри. Властта стана много по-достъпна за обикновените хора, но това доведе и до негативи.

Трябва да се приеме и преглътне фактът, че този когото се опитаха да унищожат, оцеля”, заключи Стойчев.

По думите му с говоренето си лидерите на “Продължаваме промяната” обезсмислят това, за което се събрали гласоподавателите си – вместо анти-ГЕРБ реторика, те правят предложения, които предполагат разговори. Това според него е рязко промяна на позицията, която идва “отвън”.

В студиото на Bulgaria ON AIR Кристиян Шкварек изложи тезата, че е по-вероятно да има правителство между първите две сили в парламента, но с втория мандат.

“Ако направят стъпка назад и предложат нещо, което не включва Асен Василев и Кирил Петков, може да стане.

Чисто математически първите две партии ще направят правителство, но това би било най-нестабилното правителство. На хартия са близки, но като електорат са едни от най-разделените и най-непонасящи се формации.

Едните са по-либерален формат, другите – по-консервативен”, допълни той.

Според него Борисов е реабилитиран от “Продължаваме промяната” и от “революцията“. Но припомни, че много бързо участниците в протестите са изчезнали. “Това се случи първо с “Мутри, вън!”, после с “Има такъв народ”.

“И сега започва революцията да изяжда и “Промяната“, които са последните деца на тази революция. Накрая ще се получи синтез и е това, което върна Борисов”, допълни политологът.

Според него Борисов е в по-силна позиция, сравнено с положението му преди година.

“Сега или ще има реставрация, или ще има синтез между тезата и антитезата. Ако не е възможен синтез, идва реставрация. Рядко се случва пълното изпиране или пълната реставрация. Но когато нещата са в твоите ръце, може да се тласнат нещата в синтез и да си стиснат ръцете”, обясни той.

Шкварек заяви, че правителство с подкрепа извън “Продължаваме промяната” е “по-стабилен, но по-опасен” вариант.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts