| | | |

ГЕРБ-СДС пристъпва към план Б, ключът за правителство ще е в…

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат.

Разговорите са насрочени за днес 10.30 ч. в Народното събрание, като от страна на “Продължаваме промяната – Демократична България” ще присъстват Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Според анализатори от срещата не се очаква решение за редовен кабинет.

Причината е, че представители на ръководствата на “Продължаваме промяната” и на “Демократична България” вече обявиха, че нито ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, нито ще допуснат участие в правителство, заедно с ГЕРБ.

В неделя, съпредседателят на ПП Кирил Петков, обяви че на лидерската среща ще говори за тяхно правителство на малцинството, за което смята да търси подкрепа от всички.

“Ако те искат да видят що за правителство ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем. На тази среща ще бъдат представени политиките и срокът, в който евентуалното правителство на малцинството може да функционира”, заяви Петков и добави:

“Не е казано, че срокът трябва да е четири години. Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген.”

Съпредседателят на другата коалиция в парламентарната група ПП-ДБ Атанас Атанасов беше доста краен. Каза, че Борисов не трябва да им предлага условия, докато не е върнал мандата.

Самият първи мандат не само, че не е даден на първата по големина коалиция в парламента, но президентът не е обявил кога ще го връчи.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще имат срещи с лидерите на всички партии в парламента.

Според депутати от различни партии предстоят сериозни разговори за формиране на правителство с БСП, ДПС и ИТН. Четирите партии общо имат 139 депутити.

Проблемът с БСП е позицията за Украйна и популистките искания за раздаване на пари на пенсионери, майки, социално слаби, както и за вдигане на минималната заплата.

ДПС обявиха още в предишния парламент, че са готови да участват в евроатлантическо правителство.

Повтаряха го и по време на предизборната си кампания и според депутати от движението е въпрос на преговори получаването на подкрепа от партията им.

От ИТН още не са заявили позицията си, но гласуването на групата за председател на НС даде основание на наблюдатели да смятат, че са станали сговорчиви.

Трите парламентарни групи – ГЕРБ, ДПС и ИТН общо имат 116 депутати, които не са достатъчни за сформиране на правителство.

Затова се твърди от експерти и политолози, че БСП държи ключа за правителство с първия мандат.

Ако по време на разговорите се стигне до консенсус, очакванията са да бъде предложен експертен кабинет.

При положение, че това не се случи, от ГЕРБ ще предложат за гласуване партийно правителство, коментират политолози, според които ако не мине правителство с първия мандат на ГЕРБ, то няма да се състои и с правителство с втория мандат на ПП-ДБ и е по-вероятно държавата да влезе в нови предсрочни избори.

Анализатори посочват, че парламентарните формации трябва да направят компромиси.

Паралелно с това Борисов проведе срещи и с лидерите на останалите парламентарни групи.

Винаги може да се намери и друг план, но той нито ще е стабилен, нито ще успокои обществото. Ние сме отговорни – като се опре до бюджета, ще търсим начин да се решава. Няма да оставим юни държавата да влезе във финансов колапс”, заяви лидерът на ГЕРБ пред президента Румен Радев.

А след като служебното правителство обяви 6,4 процента дефицит в проектобюджета за 2023 година, Борисов беше категоричен:

“Тук или ще има смели и храбри партии, които ще защитят държавата си, като на първо място поставям ПП-ДБ, или заставаме заедно зад бюджета и реформите, или пускаме дълга и държавата ще колабира юни месец, ако не натиснем копчето за нов 12 млрд. дълг”.

Ще положа и полагам всички усилия да имаме редовно правителство, категоричен бе бившият премиер преди ден.

И даде да се разбере, че след като първата политическа формация ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ще бъде номиниран и министър-председател “в зависимост от ситуацията”.

“В тези условия не е честно да се хвърля отговорност на една партия. След като всички вкупом и БСП, и ИТН, и президентството със служебните правителства, и ПП, и ДБ, две години допринесоха колкото можаха за това, сега да ме гледат отстрани, и да ми казват “Борисов да си носи отговорност, че е пръв” – не е честно”, каза Бойко Борисов.

И предупреди: “Държавата е издънена, бюджетът го показва ясно!”.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви:

Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим подкрепа от останалите формации, без да търсим коалиционна формула.

Възможно е правителството да бъде като кабинета “Габровски” или да е чисто партийно.

Ако не подкрепят първия мандат, вторият изглежда също толкова обречен. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде премиер.

Смятаме, че стабилното управление, дори и за кратък период от време, е възможно между първата и втората политическа формация. Нямаме политически различия с втората политическа формация.

Но когато на преден план се постави въпросът: “Какво мислят нашите избиратели”, всичко отива в канала. Основното правило в политиката е кой носи политическата отговорност.

Според Желязков докато не отмине дистанцираното говорене и не се седне на разговор очи в очи, всичко е възможно.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts