| | | |

Денков изби рибата: Кирил Петков има изключителни връзки на европейско ниво

“Още вчера казахме, че започнаха различни обсъждания, но те са в много начален етап. Трябва да минат през национални съвети.

Но всичко, което излиза в момента, е в сферата на слухове”

снимка Архив

Това заяви акад. Николай Денков в ефира на bTV по повод сглобяването на кабинет от ПП-ДБ.

“Разговорите са започнали, но сме много далече от крайния списък. Междувременно се говори с хората, говори се с коалиционните партньори. Не може да се поставят срокове, без да се съобразяваме с времето на процесите.

Варианти има най-различни, нека не бързаме. Както каза Борисов – трябва да се види може ли да съставим обща програма”, посочи Денков по повод ултиматума, поставен от ГЕРБ до неделя да им се представи кабинет, за да решат дали да го подкрепят.

Акад. Денков не отговори дали той е спряган за премиер.

“В момента работя по програмата, аз така съм свикнал – работя си по етапи, в момента работим да видим дали може да я съставим”, посочи той и призна, че е основният преговарящ с опонентите, защото е по-диалогичен.

“Това, което помага е, че съм дори малко по-стар, малко по-спокоен и оттам малко по-лесно водя разговори с хора, които са наши опоненти”, обясни той.

Припомняме, че на една от последните срещи с ГЕРБ той се оказа единствен представител на ПП-ДБ.

Той все пак призна, че в бъдещия проекто-кабинет ще има политически лица.

“Беше решено, че политически имена могат да участват и е добре да участват в този кабинет. Казвали сме, че експертният кабинет, без политически лица не е много приемлив, защото няма кой да носи политическата отговорност”, посочи той.

Денков коментира и ролята на съпредседателите на ПП.

“Аз виждам мястото на Асен Василев като министър на финансите. Не смятам за справедливи тези атаки срещу него. Според мен те са изцяло политически. Всичко, което каза той, стана така”, посочи той и допълни:

Вчера беше много интересен разговорът за бюджета. Оказа се, че първо има съгласие, че трябва да бъде на 3% дефицит, после се видя, че това може да се случи. Има съгласие между всички водещи политически сили, че дефицитът трябва да е толкова”.

Акад. Денков коментира и идеята Кирил Петков да участва в кабинета.

“Кирил Петков има изключителни връзки на европейско ниво. 4 премиери да излязат и да кажат – подкрепете е важно, когато става въпрос за Еврозоната и Шенген”, смята акад. Денков.

Той посочи, че вариантите са три – или ще съставим правителство, което не може да бъде съвместно или коалиционно, или те като мандатоносители (ГЕРБ – СДС) ще търсят друга подкрепа, или отиваме на избори.

“Ние не може да потвърдим хора от ГЕРБ защото това е заявката ни още от преди изборите”, каза той.

Акад. Денков обаче призна, че има вариант да припознаят хора, които са били предложени в проекто-кабинет на ГЕРБ.

“Ако са хора като един Заков, ние бихме могли да припознаем. Но трябва да видим”, каза още той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

колаж Архив

Similar Posts