| | | |

Борисов е вълк с много белези, който отнася другите. Нямат шанс малките, сладки, пухкави кученца.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов кани “Продължаваме промяната” да станат част от неговата глутница. Той се опитва едновременно да ги наставлява, поучава, да флиртува с тях и да ги учи, смята културният антрополог Харалан Александров.

В предаването “Офанзива” по НоваНюз Александров обясни, че връщането на Борисов на власт би значело реабилитация.

снимка Архив

Опит да се покаже характер и опит да се проучат нагласите. Очевидно не предизвиква възторг този списък, заяви п Харалан Александров по повод изтеклия списък с предполагаеми кандидати за министри в бъдещ кабинет с евентуален мандат на ПП-ДБ.

„Забелязваме обнадеждаващи признаци на нормализация в последните една-две седмици. Да приемем, че политиците правят това добронамерено“, предложи той.

„Споделям мнението, че при тази радикализирана среда и тези радикализиран ядра, които възникнаха не без участието на т.нар. градска либерална десница, те до голяма степен са заложници на тези настроения“, каза той и посочи в колко неизгодна позиция са хората, опитващи да балансират.

„Аз много съчувствам на хората, които се опитват да го правя. Такъв човек е Христо Иванов. Той се опитва това да го прави. Той заслужава похвала заради неговата героична и трагична позиция“, заяви Александров.

По думите му, съпредседателят на ДБ се намира в депресивна позиция – да признаваш как стои реалността и да се опитваш да придвижваш нещата.

„Той много се различава от приятелчетата от ПП, които са политически авантюристи. Те дойдоха на вълната на недоволството“, посочи Александров и добави:

„Това, което той се опитва да направи, е да изтъкне всички ползи, които имат участниците в този преговорен процес от успешното му приключване“.

Той посочи, че от това ползите за ГЕРБ са очевидни. „Много ползи биха извлекли и ПП. Биха спечелили, ако управляват с такива опитни хора като ГЕРБ и ДБ. Те най-накрая имат шанс да се научат на политика. Те показаха, че не могат“, смята анализаторът.

„Да приемем че тези хора са достатъчно интелигентни, че да видят ползите не само за себе си, но и за обществото“, призова той. „Изключително безотговорно да бъде пропиляно от келешлък това нещо“, заяви той.

“ПП биха спечелили само, ако управляват с ГЕРБ и “Демократична България”, така ще се научат на политика.

Крехкият и труден процес, в който двете партии се въвлякоха, е породен от това, че са достатъчно интелигентни, за да видят полза от разговорите помежду си, не само за себе си, но и за обществото”, каза експертът.

По думите му всичко, което ПП казаха, че ще постигнат с революция, се проваля драматично.

Според него опитът да бъде преборен Борисов чрез конфликт е обречен на провал.

“Той е вълк с много белези, който отнася другите. Нямат шанс малките, сладки, пухкави кученца.

Партиите опитват да излязат от ситуацията на конфликт и да влязат в нормалната.

Има обнадеждаващи признаци за това, да приемем, че политиците са добронамерени и загрижени от ситуацията”, посочи Александров.

Александров заяви, че ПП трябва да осъзнаят, че чрез конфликт с ГЕРБ нищо няма да стане:

„Да мирясат, да кротнат и да тръгнат по този път заедно с хората, които са го извървели. И да спрат да бъркат приятелите си с враговете си“.

По отношение на настроенията в обществото той каза: „Гняв има, фрустрация има, желание за промяна има. Хората в никакъв случай не искат да се върнат към ситуацията от преди“.

По повод скандала в Народното събрание между Костадин Костадинов от „Възраждане“ и Манол Пейков от ПП-ДБ за писането с „къси букви“ той предложи:

„Хората, които си мерят съответните букви, да се съберат и пред комисия от експертни лица да демонстрират кой има по-дълга буква. И може би това ще ги успокои“.

„Не е парламентът мястото, където трябва да се водят тези заигравки. Към момента те работят само за „Възраждане“, допълни сериозно социалният антрополог.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts