| | | |

ГЕРБ чака до последно “детската градина”, ДПС вече се видя в кабинет

Делян Добрев с нов вариант – дясно правителство с ДБ, но без “Промяната”

Няма да им се получи, заедно сме, отвърна Асен Василев

Радев дава още мъничко време

ГЕРБ до последно ще чака отговор от “Продължаваме промяната”-“Демократична България” за общо правителство на споделената отговорност.

В навиването на ПП-ДБ се включи и бившият шеф на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който определи втората сила като “детска градина, която трябва да надмогне егото си”.

А президентът Румен Радев продължава да дава време на партиите и все още не е извикал ГЕРБ за връчване на първия мандат.

В същото време все по-близо до властта се вижда ДПС, а лидерът на движението Мустафа Карадайъ обясни в прав текст, че без тях няма възможност за стабилно управление.

“Сядаме и довършваме разговора по приоритети на програмата, след това се опитваме да селектираме отбор от експерти и личности, на които заедно имаме доверие”

Така описа нужните стъпки за постигане на разбирателство с ПП-ДБ зам.-шефът на ГЕРБ Томислав Дончев пред Би Ти Ви в неделя.

Отговорът обаче дойде с много сарказъм от Лена Бориславова от ПП през фейсбук. Тя сама щяла да прехвърли програмата за кабинет на Николай Денков в Word, за да намали драмата, обеща Бориславова.

Преди дни ГЕРБ окачествиха програмата като екселска таблица.

Бориславова атакува хората на Бойко Борисов, че нямат управленска програма, не предлагали и работеща формула. Тя преповтори и трите варианта пред ГЕРБ, които миналата седмица очерта и съпредседателят на ПП Кирил Петков – избори, кабинет “Магнитски” или правителство с втория мандат

В социалните мрежи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пък лансира десен кабинет, в който включва само ДБ, не и “Промяната”, които прати за партньори на БСП.

Според него дясно правителство е единственото математически възможно, защото би събрало 142 депутати – 69 от ГЕРБ, 36 от ДПС, 26 от ДБ и 11 от ИТН.

Вторият вариант според Добрев е ляво правителство. “ПП – 38 депутати, БСП – 23 депутати. Математически невъзможно. “Възраждане” е несистемен играч с 37 депутати, който е неприемлив и не може да участва в никое мнозинство”, коментира Добрев.

И обяви, че целта трябвало да е правителство за следващите 4 години, а не да се договаря по-къс срок.

Опит за разбиване на коалицията ПП-ДБ от страна на Добрев видя в думите му съпредседателят на ПП Асен Василев.

“Това го пробваха и в миналия парламент и не им се получи, няма да им се получи и в този, където сме заедно”, подчерта той и посочи, че всяка от партиите в коалицията е гласувала срещу подкрепата на правителство на ГЕРБ.

Топката е в полето на ГЕРБ, отсече Василев. Според него ПП-ДБ са направили всичко, за да отпушат работата на НС, но ГЕРБ не си били написали домашното дори и за избора на председател на парламента.

“2/3 от симпатизантите ни са против разговорите с ГЕРБ и са “нещастни” заради преговорите”, заяви още Василев.

“Логически и политически най-закономерна е коалиция между първите две сили, но и двете имат много политически интереси от гледна точка на тяхната идентичност и много издълбани ровове, междуличностни. Бих препоръчал малко да заровят егото

По отношение на ПП-ДБ – да спрат да се държат като в детската градина”, опита да даде насока на разговорите и бившият лидер на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

На фона на изострените отношения на ГЕРБ с ПП-ДБ, ДПС открито поиска участие в правителство с хората на Бойко Борисов.

“Мислим, че трябва да има правителство, и това го повтаряме вече 2 г. Правителство, подкрепено и с участие на ДПС като част от мнозинството, което ще го излъчи, за да има стабилност и сигурност”, обяви вчера лидерът на движението Мустафа Карадайъ, докато бе на посещение в община Минерални бани.

Той очаквал и лидерска среща с Бойко Борисов.

Източник: 24 часа

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts