| | |

Ето кой е израелският експерт, посетил мястото на атентата срещу Гешев

Израелският експерт Мишел Салем, посетил мястото на взрива на автомобила на главния прокурор Иван Гешев на 1 май, е бил в България по покана на неправителствена еврейска организация.

Генералът от резерва бил у нас във връзка със 75-та годишнина от създаването на Израел и визитата му не била свързана с държавното обвинение, твърдят магистрати.

Мишел Салем е идвал в България на 9 март 2023 година за участие в организираната от
Софийския университет „Св. Климент Охридски“ международна конференция „Ролята на юристите за спасяването на българските евреи“ по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста.

На събитието присъстват ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, вицепрезидентът Илияна Йотова, главният прокурор Иван Гешев, посланикът на Израел Йорам Елрон,

експрезидентът Георги Първанов, бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков, доскорошният служебен министър на външните работи Николай Милков, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов,

членът на Управителния съвет на Камарата на следователите в България Ясен Тодоров, председателят на Федерацията на ционистите в България Николай Гълъбов, представители на дипломатическия корпус, юристи и магистрати.

Пристигайки у нас, експертът по контратероризъм разбрал за взрива срещу Гешев, с когото се познавали и поискал да посети мястото.

От позицията на директора на НСлС Борислав Сарафов в понеделник стана ясно, че израелският експерт не е виждал събраните доказателства, а единствено е огледал терена на взрива и нанесените поражения от металните сачми.

Според Сарафов израелецът е бил придружаван от неговия заместник Ясен Тодоров, който изпълнявал устно разпореждане на главния прокурор.

Израелският експерт е генерал, ветеран от спецзвеното по контратероризъм на израелската полиция, известно като Yamam (Ямам).

Експерти го определят като най-доброто за борба с тероризма в Израел и едно от най-добрите изобщо в света.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts