| | |

Радев замери по депутатите: На настоящия парламент му отне почти година, за да приеме разработената от служебното правителство….

“Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет”. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот.

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти.

Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини, каза Радев по повод Деня на българската армия.

„В днешното време на кризи, войни и несигурност не можем да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесите по модернизация се движат мудно. Помните, че ми отне свикването на няколко последователни консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи процесът по модернизация.

На настоящия парламент му отне почти година, за да приеме разработената от служебното правителство на г-н Донев инвестиционна програма за модернизация. А, аз отдавна апелирам не за спешни, а за аварийни мерки“, допълни той.

“Напоследък някак си започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на криза, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесът е по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде трудно”.

Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

“Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. Промените в средата за сигурност налагат да повишаваме разходите за отбрана и 2 процента вече не са достатъчни. Повечето натовски държави вече се ориентират към разходи от над 2 процента”

Трябва да има много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика и изразходването на ресурсите, посочи той.

“Хората трябва да виждат в Българската армия надеждна сигурност в рамките на колективната отбрана”.

Бързото законодателство не винаги води до желания резултат – така президентът коментира промените в Закона за хазарта.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts