| | | |

Демерджиев нападна Гешев: Очаквам арести от деня, в който съм стъпил като вътрешен министър. Не съм започнал тази борба в деня, в който са ми поискали оставката

„Гешев трябваше да е прогледнал много отдавна. Когато си затваряш очите и оставяш определени политици да безчинстват и да чакаш те да ти посегнат, за да провидиш нещо и да се обърнеш срещу тях – това е много закъсняла справедливост”

Така коментира вътрешният министър Иван Демерджиев, след като стана ясно, че главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставка и, че, според него, му е предлаган посланически пост от името на лидера на ГЕРБ.

Според министъра прокуратурата до голяма степен се е въздържала да прилага върховенството на закона срещу политиците.

“Отдавна съм апелирал към прокуратурата и включително и към г-н Гешев да си отворят очите за това, което става в държавата. И ако г-н Гешев е прогледнал към днешна дата, това е радостно.

И както имаше по-рано един коментар” Не буди възторг това у мен”. Трябваше да се случи много по-рано, да е прогледнал много по-рано, и ръководената от него прокуратура трябва да е въвела върховенството на правото и да е възстановила чувството за справедливост у българските граждани”, допълни Демерджиев.

“Ако имахме такава информация, щяхме да реагираме. Аз отдавна апелирам към прокуратурата да се събуди, и да направи това, което може в своите правомощия, тоест – да върне чувството за справедливост на хората.

100 пъти сме коментирали делата, които стоят на трупчета, сто пъти сме коментирали прекратени и спрени производства – какво трябваше да се случи, за да се провидят неща, които стават вече години наред?, попита още Демерджиев.

Относно думите на обвинител номер 1, че е бил заплашван, силовият министръ каза, че при тях не са депозирани подобни заплахи.

“Ако има заплахи за сигурността му, призовавам Гешев да подаде сигнал към нас”, допълни министърът.

„Какви са взаимовръзките – видяхте съвсем наскоро.

След като политиците могат толкова бързо да променят ситуацията с главния прокурор, който е най-силната фигура в държавата по отношение на съдебната власт, не е редно да е така”, смята Демерджиев.

Министърът посочи, че визира политическата класа – тези, които имат влияние.

„Те могат и да се променят, макар че в последните много години не са се променяли тези, които могат да влияят на съдебната власт”, каза той.

Във връзка с имената, посочени от главния прокурор, Демерджиев допълни:

„Не отричам имената, които той назова. Това са част от имената. Към тях могат да се добавят още”, е мнението му.

Дали очаква искане на имунитети и арести, Демерджиев заяви:

„Аз ги очаквам от деня, в който съм стъпил като вътрешен министър. И оттогава апелирам това да се случи. Не съм започнал тази борба в деня, в който са ми поискали оставката”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts