| | | |

Вицето Йотова посочи дявол! Той съсипвал страната

Отдавна твърдим, че има “черни списъци”, нашите колеги отричаха, но Пендаровски започна да признава, че такива списъци съществуват.

Това каза в интервю за БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя определи като “унизителна ирония” думите на президента на РСМ, че “може и да пуснат някои евродепутати”.

По думите й тази реакция на македонската страна е дошла по време на един огромен форум.

“На него присъстваха всички европейски лидери, имаше 64 изказвания. Още предишната вечер се проведоха кръгли маси, една от тях бе посветена на развитието и запазването на човешките права.

За съжаление в речниците на политиците се чува “нямаме време за човешките права, те са луксозна политика”, разказа Йотова.

В Северна Македония хората са бити до смърт, защото казват, че са българи, палят се клубове на българската общност, затварят се колективи, български евродепутат не е допуснат, когато отива да даде почит.

На тази кръгла маса колегите гледаха доста втрещено, после трябваше да обясня в лични разговори какво се случва в Северна Македония”, обясни Йотова.

Тя поясни, че след това македонските колеги грубо нападнаха България. Да напомня, те са далеч от ЕС, но страната е членка на НАТО, така че малко по-спокойно с такива изказвания, каза Йотова.

“Когато беше дадено ускорение на преговорния процес между Албания и Северна Македония казах, че не е добре двете страни да вървят в пакет.

Винаги се получава едната да прави крачка напред, другата да я догонва”, уточни вицепрезидентът.

Ние имаме консолидирана позиция, приета от Народното събрание в Албания, няма да дадем своя глас, докато на нашите българи не се спазват всички права, ще бъдем особено бдителни. Има редица наши документи, в които темата за правата на българите не фигурира, трябва да поправим тази грешка и да бъдем много внимателни, заяви тя.

По думите й имаме да свършим доста работа и в България.

“Виждам, че мнозинството в Народното събрание поддържа българската позиция, изработена през годините. Винаги ще бъдем на страната на своите граждани. Президентът Радев също го заявява”, каза Йотова.

На въпрос дали ни разбират европейските партньори, Йотова отговори “не са достатъчно информирани”.

Трябва по-силна и агресивна позиция на България в световните структури, защото става дума за грубо отношение към човешките права. Но трябва да си свършим работата тук.

От страна на Северна Македония има агресивна политика относно България. Нашите дипломати трябва в един глас да обявят нашата позиция, каза тя.

По думите й първото условие да бъде успешна позицията ни е да няма разнобой в говоренето на българските власти. Тук трябва да сме единни в страната, да няма пробив.

Позицията е достатъчно твърда, но трябва да бъде популяризирана, където й е мястото, заяви Йотова.

Тя даде пример със себе си, че дава примери, говори с дати, имена, европейските колеги не могат да повярват, даже са помолили съветниците си да им дадат повече информация. Тя определи това като знак, че не сме дали достатъчно информация.

Трябва да знаем, че имаме достатъчно лостове и напълно законно се защитава, каза тя.

Йотова припомни изказване от македонска страна, в което отношенията ни със съседната нам държава са сравнени с инвазията на Русия в Украйна.

“Далеч са от членството си в ЕС, но са държава-член на НАТО, по-полека с такива изказвания”, предупреди вицепрезидентът.

Няма да дадем гласа си за преговори с РСМ, докато българите не бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на РСМ и правата им да се спазват, както на всички други граждани в тази страна”, подчерта Илияна Йотова.

Според нея, “дяволът” в проектокабинета “Габриел” се крие в имената на министрите, които ще предложи. От това ще зависи и дали ще успее да получи необходимата парламентарна подкрепа.

Йотова смята, че ако съставянето на правителство зависи от отстраняването на главния прокурор, това е катастрофално заради принципа на разделение на трите власти.

“Това е начало на изключително деструктивен процес”, добави Йотова.

Надявам се първо да създадем бюджетно мнозинство, това очакват българските граждани, общините. Няма нищо лошо да се мисли за съдебната реформа. Ако имаме гласуване на първо четене, е успех на всички хора, излезли на площада през 2020 г., обясни Йотова.

Според нея шест избора за две години са твърде много. “Но съм убедена, че е по-добре да има избори, отколкото задкулисни договорки”, заяви тя.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts