| | | |

Даниел Митов призова колегите си от ПП-ДБ да ампутират егото си и да продължат напред заедно

Правим всичко възможно мандатът да успее и Мария Габриел да намери път към решаването на ребуса. Въпросът е накъде се върви – на мен разделението между първи и втори мандат вече започва да ми става много странно.

Така зам.-лидерът на ГЕРБ Даниел Митов коментира напредъка на партията по изпълнението на първата папка, връчена от президента Румен Радев за съставянето на редовно правителство.

Възможно е конституционно правителство – с кратък хоризонт, да успокоим малко обстановката, да отнемем възможността президентът Радев да управлява, коментира Даниел Митов

Най-стабилната форма за него било участието на известни политически фигури, ясно профилирани, които да изпълнели заложените задачи.

И изреди приоритетите, посочени вече и от Габриел.

А според Митов именно тя можела да достигне до решаването на проблемите на България по пътя й към Еврозоната и Шенгенското пространство.

Това делене между първи и втори мандат ми е много странно. Има причина да не се случват правителства с втори мандат. Когато на една партия й се дава мандат тя е длъжна да прояви мъдрост и зрялост, каза Митов и обясни, че според него ГЕРБ показва точно това.

Ако се стигне до споразумение, ще се стигне и до профила на самите министри, каза още Митов.

По думите му страната се намира в много сериозно положение.

Вторият мандат не е даден, че да разсъждаваме върху него. Разговорът днес е в посока как точно, след като сме извървели пътят на управленска програма. Не затваряме вратата, каза той за разговори с ПП-ДБ.

„След като сме извървели толкова дълъг път и сме се съгласили за редица приоритети, за конституционна реформа и как да преминем през кризите, защо да не продължим напред?“, пита се Даниел Митов.

И призова колегите си от Продължаваме промяната-Демократична България да ампутират егото си.

Попитан как е минала 2-часовата среща на ГЕРБ-СДС с представителите на ПП-ДБ как да се продължи пътят, вече извървян със създаването на законодателна и управленска програма.

“Защо да не продължим по него, след като дефинираме по един и същи начин проблемите, след като сме съгласни заедно, че са необходими конституционна и съдебна реформи.

Категорично не затваряме вратата пред ПП-ДБ”, отсече Митов в “Панорама” по БНТ.

А по повод новата позиция на ГЕРБ – всичко коз срещу главния прокурор Иван Гешев, той заяви, че ставало въпрос не за личностни моменти, а за реформа на обвинението и съда, където било необходимо.

„Нито имам желание да браня някого, нито някой ме е бранил. Става въпрос за реформа на прокуратурата, на съда и на цялата система. Целият този процес минава и през констриуционна реформа.

За мен е важно институционалните взаимоотношения така да се прекалибрират, че прокуратурата да няма думата в политиката и политиката да няма думата в прокуратурата. Тук не бива да персонализираме и да отместваме проблема“, смята той.

Попитан дали той може да е също цел на “големите разкрития”, обещани от Гешев идния понеделник, Митов отрече.

„Трябва така да преподредим нещата, че дори да отидем на нови избори, средата да е друга, а не да чуваме, че сме провалена държава.

Ако я караме така, можем да стигнем до още по-сериозни затруднения, от които да се възползват разрушителни фактори за България. Отговорното поведение изисква да се разберем за правителство“, изтъкна Даниел Митов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts