| | | |

Дишева от ВСС обясни с кои думи Гешев се е саморазобличил за страшна издънка и може да му коства главата

Главният прокурор Иван Гешев не си дава сметка как се саморазобличава.

Това заяви пред Нова телевизия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

Тя е и член на дисциплинарната комисия – пост, изключително важен в контекста на разглеждането на сигнала, подаден от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов срещу началника му.

По думите на магистрата разкритията, които напоследък обвинител номер 1 прави, говорят за нарушаване на Конституцията.

Дишева е от основните противници на Гешев още от избирането му за главен прокурор.

Според нея разкритията, които напоследък обвинител номер 1 прави, говорят за нарушаване на Конституцията.

„Вероятно има някаква друга цел. Това да записваш други лица по време на частен разговор, без да ги предупредиш и да поискаш изричното им съгласие, несъмнено е нарушение на основен принцип в Конституцията”, коментира тя.

Ако подобно нарушение бъде доказано в съда, това би било основание да предсрочното освобождаване на Гешев, допълни Атанаска Дишева.

„Никой от членовете на Висшия съдебен съвет не е длъжен да се отчита на г-н Гешев, още по-малко в подобна ситуация да му дава обяснения защо е внесъл предложение за неговото отстраняване.

Те не са му подчинени”, коментира магистратът във връзка с признание на главния прокурор, че е провеждал множество телефонни разговори след завръщането си от САЩ.

“Не ми е звънял нито сега, нито преди. Аз нямам личен контакт с г-н Гешев, отношенията ни са само във връзка с работата”, заяви още тя.

На въпрос дали ако приетите вчера на първо четене в комисия нови правила, могат да обърнат гласуването до този момент във ВСС плътно зад Гешев, при положение, че се предвиждат вече 13 гласа, с които да се може да се отстранява главния прокурор, Дишева обясни, че принципно процедура се развива по правилата, по които внесена, освен ако няма изрично записано обратното.

Станало е ясно обаче вчера, че ВСС може да бъде сезиран и по нова процедура, заяви Дишева, макар и да не посочи повече подробности.

Такава може да бъде задействана или от правосъдния министър или от трима членове на прокурорската колегия.

Атанаска Дишева не поиска да коментира тезата, че е възможно от онези шестима прокурори, които вече сезираха ВСС, да оттеглят подписите си от искането и да стане обрат.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts