| | | |

Ясен Тодоров: Ако има дела на трупчета, отговорен е Борислав Сарафов

„Не знам какви са мотивите на Борислав Сарафов да се оттегля като негов заместник в ръководството на Националната следствена служба. Бих се радвал, ако се запозная с тези мотиви и изложа своето становище по тях.

Бих се съобразил с решението на членовете на Висшия съдебен съвет, те са добри юристи”.

Това каза зам.-председателят на Националната следствена служба Ясен Тодоров в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS.

Той отрече да знае дали има дела, които се забавят.

„Ако има дела „на трупчета”, отговорността за тях е на административния ръководител на НСлС (Борислав Сарафов).

Аз лично не знам за такива дела. Ако това е вярно, то е критика към собствената му работа”, каза Тодоров.


Относно присъствието на израелски експерт, който бе допуснат до мястото на взрива на пътя на кортежа на главния прокурор Иван Гешев, заместник директорът на Следствието обясни, че за него това присъствие не нарушава правилата.

„Предложението израелският експерт да отиде на мястото на взрива дойде от самия експерт. Информирах главния прокурор за това.

„Продължавам да твърдя, че не е въздействано, не е нарушавано местопроизшествието.

За мен беше интерес, че израелският експерт познаваше някои от хората от отряда за борба с тероризма, които са били на обучение при него. Сарафов, мисля, че го е познавал”, обясни Тодоров.

По думите му на 2 май Сарафов е казал, че това е високопоставен израелски специалист, който добре познава взривовете, а след това е видял проблем в неговото присъствие.

„Няма процесуални нарушения. Присъствието на този човек е само в полза на разследването.

Не се обръща внимание на най-важното нещо – опита за убийство на главния прокурор. Оставам с впечатлението, че присъствието на израелски експерт обърка доста сметки на извършители-поръчители”, каза Ясен Тодоров.

Той увери, че израелският експерт не се е запознал с иззетите веществени доказателства и е добил визуална представа какво се е случило, къде е бил взрива и какви са били видимите поражения по отсрещния склон.

„Ако експертизата обори моето твърдение, че това е взрив, способен да убива, аз ще си подам оставката, ако преди това Висшият съдебен съвет не ме е освободил от тази длъжност”, каза Ясен Тодоров.

Той уточни, че за себе си има подозрения кой може да стои зад взрива.


Ясен Тодоров не се определя като член на много близкия приятелски кръг на главния прокурор Иван Гешев, но каза, че имат добри отношения.

За отношенията си със Сарафов каза: „На 5 май с Борислав Сарафов се разделихме като много уважаващи се колеги, какво се случи след това – не знам.

Г-н Сарафов от 3,5 г. е вторият човек в прокуратурата, ако той сега забелязва това нещо, означава, че в последните години сетивата му не са работили”.

Запитан дали бизнесменът Васил Божков може да се върне като защитен свидетел, Тодоров каза, че той не може да е свидетел по това производство, защото е обвиняем.

„Участието в едно производство в две качества е невъзможно, но е възможно участието в различно качество в отделни съдебни производства”, обясни Тодоров.

Той заяви, че не е чувал записи за членовете на настоящия Висш съдебен съвет, такива записи имало в интернет, но няма гаранция за тяхната автентичност.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts