| | | | |

Юрист: Делян Добрев е прав за политическата репресия, защото обяснение просто не може да се намери

Делян Добрев е прав в думите си за политическата репресия, защото обяснение просто не може да се намери.

Първо, няма такъв филм прокурор да възобновява прекратено наказателно производство.

Възобновяването в наказателния процес е много специфичен институт при много специфични основания и в високоотговорна дейност, която е отнесена в компетентност единствено и само до Върховния касационен съд.

Второ, наказателното производство не само, че е прекратено, но е прекратено и на реабилитиращо основание, за което има много константна практика на върховните съдилища.

Трето, ако се започва ново наказателно производство, то на какво основание, какви актове са издадени, защо лицето, за което се твърди в прессъобщението на СГП, че е привлечено като обвиняем, разбира това от медиите, без да е получило каквото и да е като преписи?

Четвърто, принципът “ne bis in idem” – “никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също нещо” – е залегнал като разпоредба и в нашия НПК, и в съдебната практика, и в Хартата за основните права на ЕС, и в ЕКПЧ.

Има постановление за прекратяване.

Съгласно чл. 24, ал. 1, т. 6 от НПК не се образува наказателно производство, когато спрямо същото лице за същото престъпление има постановление за прекратяване на делото.

Десет години едно дело стои “на трупчета”. Прекратяват го. И спонтанно започват да го “човъркат”, искайки имунитет “за продължаване на наказателното преследване”.

Накрая бих искал да кажа и няколко думи за килийното образование.

И че правосъдната реформа трябва да е всеобхватна и да включва образованието, обучението и подготовката на юристите, за да намалим поне частично чуденето ни върху разни правни абсурди.

от фейсбук профила на Димитър Стоянов, юрист

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts