| | | |

Пленумът на ВСС решава утре съдбата на Гешев като главен прокурор

Министърът на правосъдието Крум Зарков свика заседание на Пленума на ВСС на 25 май 2023 г. от 9.30 ч. часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет

Това става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Дневният ред предвижда Пленумът да се произнесе по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушение на служебните задължения.

Това е едно от обстоятелствата в основния закон за освобождаване на съдиите, прокурорите и следователите, както и “тримата големи” в съдебната система.

Припомняме, че има две предложения за отстраняване на Гешев от поста, като и двете са внесени от членове на Прокурорската колегия.

Едното е заради допускането на израелския експерт до мястото на инцидента с кортежа на главния прокурор. За него обаче Гешев отрече да има вина, тъй като в този момент е бил отпуска, а длъжността му се е изпълнявала от Борислав Сарафов.

Второто предложение е заради нарушаване на етичния кодекс на магистратите.

Законът за съдебната власт предвижда основанието за предсрочно освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор се установява от Пленума на Висшия съдебен съвет с решение, след което се предлага на Президента на Република България неговото освобождаване.

Магистратите ще продължат обсъждането на сигнала, подаден до ВСС от Борислав Сарафов, като предстои той да бъде изслушан заедно с посочените в сигнала лица.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts