| | | |

Журналист: Ротация или куролация – предстои да разберем

Виктория Георгиева е завършила “Реализация и подготовка на ТВ предавания” към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и “Религията в Европа”, направление “Ислям”, отново в СУ. Изучавала е и психология.

Заместник главен редактор в “Ах, тези медии!”, редактор и автор в “Консерваторъ”, автор във в-к “Труд”.

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

Ето какво разкри тя за Tribune.bg:

снимка Архив

“След като стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще направят общо правителство с втория мандат, за да може ДС да обяснят на избирателите си, че не подкрепят ГЕРБ, станаха ясни и приоритетите пред новото правителство

– съдебна реформа (разбира се, включваща и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев), вече уговорената ротация, която включва и министрите, посочени от ПП/Денков, да останат същите и при втората ротация, начело с Мария Габриел.

Това условие – с министрите, все още подлежи на доуточняване, но тук по-основното е, че изричното изискване на ПП е Асен Василев да е финансов министър – както при Денков, така и при Габриел.

И не на последно място – връщане на машинното гласуване.

Реакциите са противоположни, включително и сред симпатизантите на основните три политически партии, участващи в бъдещото правителство.

Основното, което мъчи тези на ГЕРБ, е, че те подаряват мандата на ПП/ДБ, макар избирателите да гласуваха по-голямо доверие на партията на Бойко Борисов.

Самият той призна, че се касае за отстъпки от страна на партията му

„Направихме голяма крачка назад, отстъпихме, не се инатихме, разбрахме ги. Единственият шанс да се случи нещо добро за България е да подкрепим правителство с втория мандат на ПП-ДБ. Много трудно решение за тях, много трудно и за нас”.

Впечатление прави, че той отлично съзнава рисковете пред това решение, посочвайки, че на следващи избори може да паднат на 5%.

Доста по-широко около врата и е на Мария Габриел, която обясни, че вторият мандат ще е “национален” с цел постигане на конституционно мнозинство.

Да, тези изрази „националноотговорна позиция”, „национален консенсус” са приличен аргумент, който обаче не би могъл да заглуши разумните гласове и редицата притеснения, която съпътстват това решение.

Избирателите на ГЕРБ с право посочват, че това е подмяна на вота (това е аргумент и на тези на ДБ/ПП, но с тази разлика, че все пак ГЕРБ спечелиха изборите, а коалиция ДС без да е победила, ще управлява).

Не по-малко сериозно притеснение е, че може въобще да не се стигне до въпросната ротация, в която на министър-председателското кресло да бъде Мария-Габриел.

Съвсем възможно е да не стигне въобще до тази опция, а с оглед на сложната и нестабилна коалиция, съвсем скоро отново да сме на прага на поредните предсрочни избори.

Не по-малко рисков е моментът с министрите.

Стана ясно, че ПП държат почти всички, да не кажа всички, да са техни.

Особен проблем е амбицията им да реабилитират отново на поста финансов министър Асен Василев. Това, ако сте забравили, е същият този, докарал 13 млрд. дефицит на страната ни. И сега явно е много важно отново да е финансов министър.

Правителство на ПП/ДБ през първите 9 месеца означава крайно нестабилно взети решения, доста конфликтни ситуации, опити за продължаване на изчегъртването – макар и по друг начин, с право посочват и тези доводи поддръжниците на ГЕРБ.

За това, че ГЕРБ са по-скоро в ролята на губещите, говорят и думите, и действията на Борисов,

започвайки от свалянето на подкрепата за главния прокурор, което е отколешна цел на ПП/ДБ, реформа в правосъдната система, което означава по-скоро овладяване на прокуратурата – отново отдавнашна цел на коалиция ДС,

правителство с втория мандат, включването на крайно компрометирани лица в него (вече посоченият Асен Василев, но и не само), думите на Борисов от понеделник, че ГЕРБ отстъпват, за да иам все пак правителство. И още, и още.

Избирателите на ГЕРБ отлично знаят, че само фигурата на министър-председател, ако въобще се стигне до ротацията, не е нищо повече от сламена такава.

И на всичкото отгоре техните депутати – на ГЕРБ, ще имат ангажимента да осигуряват парламентарно мнозинство на същите, които искаха да ги чегъртат и които всъщност финишираха след тях.

Пред ПП/ДБ пък основният въпрос е да обяснят на избирателите си как така ще правят коалиция с „мафията”, която искаха да изчегъртват, в частност с най-големия мафиот по техните думи – Борисов.

Това реално може да означава три неща, всички все лошо говорещи за коалиция ДС.

Първото е, че цялата им реторика, че ГЕРБ са мафиоти, същата, с която все пак се добраха до парламента, тази, с която се появи и Промяната на политическата сцена, всъщност е пълна лъжа. ГЕРБ не са мафия, поради което ПП/ДБ ще управляват с тях.

Втората е, че „мафията” ги е овладяла и тях – смачкала ги е, изнудила ги е, купила ги е. Отново лоша работа.

А третият вариант е самите ПП/ДБ да са мафия, поради което се гушнаха с другата „мафия”.

Въобще, това обяснение е доста сложно, поради което лидерите на ПП/ДБ предпочитат да мълчат с наведени глави.

ПП/ДБ нееднократно заявиха, че няма да управляват в правителство с участие на ГЕРБ или мандат от ГЕРБ.

Хубаво , за мандата е така, обаче опаковката премиер на ротация, при положение, че има договорена обща законодателна програма, е нелепа.

Няма как хем да си алтернатива, хем да управляваш с тези, чиято така искаш да си.

Друга част от избирателите на въпросните се кахъри как въобще ще се осъществят бленуваните от тях реформи, при положение, че ГЕРБ ще са в управлението.

То ясно, че първата ротация ще е изцяло за ДС, обаче нали накрая трябва и гласуването да е успешно, за да минат всички предложения, което пък няма как да се случи, ако ГЕРБ решат – поради една или друга причина – да саботират закони, които не са им по вкуса.

Такива ми ти мисли се въртят из главите на симпатизантите на партиите на Кирил Петков/Асен Василев и Христо Иванов.

Немалка част предупреждават и че ПП/ДБ може да последват съдбата на всички, които се съгласиха да управляват с ГЕРБ – Реформаторски блок, НФСБ, ВМРО.

Основният аргумент „за” касае както бюджета, така и парите от Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС, които няма как да получим, ако не се направят някои реформи, а за да се случи това, очевидно трябва редовно правителство.

Друг аргумент, с който се успокояват и от двете страни, е, че по този начин се овладява президента Румен Радев, който реално управляваше чрез всички служебни правителства и се спира „Възраждане”, които при следващи предсрочни избори щяха да увеличат още повече гласовете за тях.

Да кажем, че първото е по-скоро така – поне на пръв прочит.

Обаче проблемът е за вторите размисли, касаещи партията на Костадин Костадинов.

С тази си уговорка за съвместно управление, която поражда искрено отвращение сред голяма част у избирателите и на трите партии, всъщност наливат вода именно в мелницата на Костадинов.

Да, процесът ще се забави, но само толкова.

При най-малкото сътресение в управлението, което неминуемо при всяко правителство, особено пък при такова между нехаресващи се, сложно сглобено и крепящо се на компромиси и отстъпки, е въпрос на време да се стигне до сериозни трусове.

Истината е, че макар и двете коалиции – ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ да се опитват да убедят избирателите си, че се касае за взаимни отстъпки, направени в името на страната, всъщност се касае за коалиционно управление, което буквално застрашава да стопи – буквално и преносно – лагерите и на двете формирования.

Не бива да забравяме и че главният прокурор – както сам декларира – не само не мисли да подава оставка, а нещо повече – готов е да се бори.

Като към момента, с оглед на случилото се през последните седмици, именно въпросните партии, както и някои от политиците в тях, са сред най-големите врагове на Иван Гешев.

Това не предвещава светло управленческо бъдеще за новата коалиция, напротив. А и все още той разполага с целия властови ресурс на позицията „главен прокурор”.

Но както е казал Конфуций – “Проклятие е да живееш в интересни времена”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts