| | | |

Политолог: Не трябва да се дава имунитетът на Борисов! Атакуват се лидерите на водещи партии, това не е….

Абсурдната ситуация ще обедини партиите, за да съставят правителство

Това мнение изказа си пред БНР политологът Цветанка Андреева.

снимка Архив

Според нея е добре двете коалиции ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да разширят парламентарната подкрепа.

“Вече има толкова много сюжети – сюжети на различни войни.

Ние сме в затъмнение, свързано с политическата криза, вече 3 година. Този цикъл не свършва.

Политиците са единствените, които могат да върнат властта там, където й е мястото”, коментира тя.

Според нея скандалът около ПП ще ги направи доста по-гъвкави не толкова в желанието си да се защитят персонално, колкото да осигурят битието си на политическа партия.

Те, заедно с ГЕРБ, са гръбнакът, който може да изгради редовно правителство, смята тя.

По думите й те трябва да дадат гаранции пред ГЕРБ, че няма да изпълнят тези си властови намерения, които чухме в записа, и че няма да играят двойна игра. Според нея това са процеси, които вече са в контрола на политиците от двете коалиции.

Атаката срещу ПП е атаката, която гледахме преди 3 години срещу ГЕРБ. Парадоксът е, че сега ГЕРБ са тези, които могат да спасят ПП – да оцелее чисто политически. /…/

ГЕРБ спасяват фундамента на демократичния устой, ако решат да направят редовно правителство, ако успеят да се договорят. Не е лесно решение.

В момента двете коалиции имат общи цели и са ясни. В такова правителство има и смисъл, и живот”, изказа мнението си политологът в предаването “Преди всички”.

Според нея не трябва да се дава имунитетът на Бойко Борисов:

“Това, което наблюдаваме, не е правосъдие, а междуинституционална война.

Когато обществото получи гаранции, че правовият ред е възстановен и ще се раздава правосъдие, а няма да се стига до дела-бухалки, които ще бъдат наказателни акции срещу политиците – имунитетът защитава депутатите именно от това – да няма саморазправа с тях”.

“В момента са атакувани водещите лидери на партии, които се очаква до 5 дни да съставят правителство. Имунитетът в този случай играе роля не на персонална защита, а защита на политическия процес”, категорична бе Андреева.

По думите й президентът се е превърнал от държавен глава с представителни функции в глава на изпълнителната власт за много дълъг период:

“Това измести властта от институциите. Оказа се, че е в ръцете на някакви недотам формални кръгове и е еднолично в ръцете на президента Радев, който се оказа, че сам трябва да контролира собствената си власт”.

Според нея не толкова протестите ще дадат енергия в момента. Хората искат редовно правителство – 66% искат това, цитира тя допитване.

“Не радикализмът в нагласите, а напротив – консенсусът ще ни изведе от този хаос и ще сложи край на политическата криза”, смята Цветанка Андреева.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts