| | | |

Георг Георгиев: Няма как Ивайла Бакалова, която никога не се е срещала с Бойко Борисов, да разказва истории и да прави твърдения. Жалко ще е…

Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равноотдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него.

Така Георг Георгиев от ГЕРБ отговори на упреците от изминалите дни, че има представители на ДПС в проектокабинета с втория мандат. Той говори в предаването “Тази сутрин с Георги Любенов” по БНТ.

Той изтъкна, че разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.

Разговорите, които са водени с ДПС, са за конституционно мнозинство – всичко друго е преекспонация.

“ДПС никога не се е противопоставяло на провеждането на евроатлантическа политика и на защитаването на подобни приоритети, така че не съм изненадан, че ще запазят тази линия на поведение.

Не виждам защо се преекспонират нещата и се концентрира вниманието върху определен член на ПГ на ДПС, а не върху тяхното мнение като цяло.

Това ми звучи по-скоро като спекулация на тези, които опонират на така сформиралите се мнения в Народното събрание”, заяви Георгиев.

Той подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.

“Много особени опции нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва в момента.

Ако не искаме безконтролно управление на един човек в тази държава, това е единственото нещо, което може да стане.

Това не смятам, че е укорително от гледна точка на демокрацията, а напротив – искаме да предоставим на държавата едно спокойствие, изпълнение на няколко ключови приоритета, с които държавата утре да бъде по-силна.

А не да регресираме и след месец да се озовем пак там, където вече сме били, само че в една много по-влошена макро среда”, каза той.

Георгиев определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.

“На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация.

Оттук нататък всеки коментар на президента Радев срещу сформирането на редовно правителство, е коментар срещу парламентарната демокрация.

Защото президентът трябва да обединява, а това, което той прави, е да задълбочава различия. ПП-ДБ постъпиха доста самонадеяно и избраха сами да носят отговорност в много ключови за страната направления. С правомощията идват и отговорностите”, посочи Георг Георгиев.

“Продължаваме промяната” ще понесе отговорността за всички министри от кабинета и техните действия.

Ако не искаме безконтролно управление на страната, то начинът е със сформиране на евроатлантическо правителство, допълни депутатът.

Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно “Барселонагейт” доказват точно това.

“Самият факт, че най-големите удари, понесени от политическа сила в момента, са от ГЕРБ и то в момент, в който ние започнахме да коментираме темата за съдебната реформа, означава, че има тенденция и нашата партия и нашият лидер попада под натиск.

В последните две години Борисов не се е ползвал от имунитет, така че, ако имаше нужда той да бъде разследван, можеше да се направи, а не дела да бъдат държани на трупчета, за да може във време, когато са политически изгодни на някого, тогава да се вадят”, каза Георгиев.

Ако има от какво да се притесняваме в момента, това е от цялостните опити да се дестабилизира държавата чрез колаборация между определени институции срещу това да има редовно правителство, коментира още Георг Георгиев.

Няма как Ивайла Бакалова, която никога не се е срещала с Бойко Борисов, да разказва истории и да прави твърдения. Жалко ще е прокуратурата да разследва на базата на клюки, съобщи той.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts