| | | |

Деница Сачева, ГЕРБ – СДС: Нямаме нужда от пране на нашия имидж

Ние не даваме кредит на доверие, ние даваме кредит на време, заяви от парламентарната трибуна докато се обсъждаше състава на кабинета “Денков” Деница Сачева, депутат от ГЕРБ – СДС.

За него са заявили подкрепа пъървите две политически коалиции в парламента – ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ.

Нямаме нужда от пране на нашия имидж, компромисът беше направен само от нас в името на България, категорична бе депутатът от най-голямата ПГ.

„Ясно и на висок глас искам да ви заявя:

Ние нямаме нужда от пране на нашия имидж. Никога не сме работили за личните си образи.

Единственото, което трябва да бъде пазено чисто и неопетнено, е образът на България, за да може тя да има достойно място в Европа, да влезем в Шенген и еврозоната”, обърна се Сачева към ПП-ДБ.

“Решаването на политическите кризи никога не може да се случи по начин, който да е удобен за политическите участници.

Кабинетът, който ще гласуваме днес, не е представителен на мнозинството. Компромисът беше направен само от нас в името на България”, каза Деница Сачева.

ГЕРБ-СДС знаят колко трудна е битката сами със себе си, но тя си струва да бъде спечелена, ако тя ще даде перспектива пред страната, каза Деница Сачева.

“Изборите можеха да са алтернатива само ако ще произведат по-добър резултат и ще дадат възможност за стабилна и смислена управленска конфигурация. Няма така перспектива на този етап”, продължи тя.

“Съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е единствената възможност в този момент. Ние можем да навиваме пружините на омразата, но какво точно ще произтече от това?

Време е да разберем, че политиката изисква действие тук и сега, в тези обстоятелства. Днес имаме съгласие – крехко и трудно постигнато, но все пак съществуващо мнозинство за промени в конституцията, за съдебна реформа, за продължаване на модернизацията на българската икономика и отбрана”, напомни за какво бе сглобен кабинетът Сачева.

“Не може повече държавата да се управлява от хора, които не са избрани от народа и чии и какви интереси защитават и управляват и без да има възможност за парламентарен контрол на техните действия.

Не може избраните от хората да се унищожават помежду си, а неизбраните от никого да управляват бъдещето на държавата. Това е жанр на абсурда”, критикува служебните кабинети на Радев Сачева.

“Не на последно място България е парламентарна република, в която властта произтича от народа и се упражнява за народа.

Време е да престанем да застрашаваме това. За да функционира държавата, за да има реално разделение на властите и да се спазва принципът “власт власт възпира”, е абсолютно задължително да има работещ парламент.

Парламентът е тази институция, която представлява избора на хората. Тук са тези, които са избрани да представляват различните гледни точки и разбирания на групи хора за по-добър живот”, каза още тя.

И продължи:

“Да, съвместно управление между ГЕРБ- СДС и ПП- ДБ е осеяно с неизвестни, възможни трудности, вероятно ще доведе до отлив на избиратели и за двете страни, но това е единствената възможност в този момент.

Двете политически сили, които са събрали най-много гласове на изборите и които имат относително сходни виждания по теми като външна политика, икономика и модернизация.

Без съмнение, ние имаме натрупано недоверие помежду си, това, че ще работим заедно, съвсем не значи, че няма да има напрежение и критики, но в политиката трябва да се отсява зърното от плявата и трябва да се работи за постигането на големи цели, а не за частните субективни интереси.

Политиката освен разговор между несъгласни, както казва Христо Иванов, трябва да бъде преди всичко действие. Действие за постигане на обществени цели.

Бих искала да се обърна към всички мои колеги от ГЕРБ – СДС, които днес с противоречиви чувства ще подкрепят това правителство.

Всичко мои колеги са убедени европейци, обичат България, преминали са през много трудности и изпитания, лични саможертви и битки.

Днес, уважаеми мои колеги, не даваме кредит на доверие. Ние даваме кредит на време. Време, което е нужно, за да се успокоят политическите страсти, да се намери път за общоживеене и да се гради доверие.

Дали това време ще бъде оползотворено градивно зависи от действията на министрите, които ще се закълнат днес. И затова тяхната отговорност е огромна. Не само пред гражданите, но и пред историята.

Защото от техните действия ще зависи дали България е част от Европа, прогреса и развитието или остава терен за хибридни атаки, унищожителна омраза и на вечния кръстопът от несбъднати мечти.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts