| | | |

Министър Тагарев потвърди подозренията на депутати: Служебното правителство е изпълнявало….

Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство, че не е изпълнявало решението на Народното събрание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало указания на президента Румен Радев.

“Решението от 9 декември: първа точка е изпълнена; седма точка – за опресняване на боеприпасите, също.

Не е изпълнена 6-а точка – Министерският съвет да продължи да предприема всички действия за оказване на последваща военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, съобразно заявената от нея необходимост и българските възможности

Това заяви министър Тагарев пред bTV.

Той уточни, че не може да каже какво точно въоръжение е доставила България на Украйна, защото информацията е класифицирана. Става дума за боеприпаси и въоръжение, добави военният министър

-Имаше по този повод изявления на държавния глава и министерството на отбраната действаше според тях, а не според решенията на Народното събрание”.

Според Тагарев възможностите за помощ към Украйна въобще не са изчерпани.

“Очакваме по-конкретни документи за исканията и детайлен анализ какво е налично и какво можем да предоставим.

Но гарантирам, че можем да предоставим помощ, има допълнителни възможности”, допълни министърът.

Той разкри също така, че досега оказаната от България помощ за украинската армия все пак е била оценена доста високо от Украйна и съюзниците ни в НАТО, защото е съответствала на украинските потребности.

А що се отнася до това как ще продължим да помагаме Тагарев каза:

“Продължаваме да изпълняваме решението от 9 декември. Ще оказваме не само материална помощ, но и за подготовка на украински военнослужещи, която ще е или у нас, или на територията на страна съюзник, но в никакъв случай не и в Украйна.

Самолети МиГ-29 нямам информация да са търсени в последно време от нас.

Полша и Словакия доставиха на Украйна, а после бе сформирана авиационната коалиция от съюзници, която се обедини около доставки на F-16 и други бойни самолети, и като че Украйна вече не проявява интерес към МиГ-29.

Ако все пак поискат, вече е въпрос на обсъждане”.

При посещението си в Брюксел тази тези дни Тагарев ще заяви, че България вече е различна в позицията си и ще се присъедини към общата поръчка за закупуване на муниции за украинската армия, от която служебното правителство странеше.

“Досега позицията на служебните кабинети бе “да правим нещо, понеже ни задължиха от Народното събрание”.

Но ние много добре разбираме, че нашата сигурност зависи пряко от хода на войната в Украйна и това е помощ и от стратегически съображения.

Докато Русия не загуби войната и не бъде принудена да седне на масата за преговори и Украйна не освободи всички свои територии, няма да има сигурност за нас – добави Тагарев.

Освен това тук става въпрос и за инвестиции в нашата отбранителна промишленост.”

Проф. Тагарев обяви също така, че смята за изтегли някои документи, които вече са внесени в Народното събрание от неговия предшественик – служебния министър Димитър Стоянов.

Един от тях е инвестиционната програма на МО.

“Това са проектите за развитието на армията за следващите десетина години и са на стойност доста милиарди лева – каза Тагарев.

– Първо – трябва да се запозная задълбочено с програмата и какво представлява, и

– второ – изненадващо и двете приложения в тази програма бяха засекретени. А това, че изтеглям програмата няма да забави по никакъв начин модернизацията”.

Министърът смята, че ще успее да постигне бюджет за армията като миналогодишния, а за догодина целта е той вече да достигне 2% от БВП.

“Има партии, които действат за руските интереси. Самата среща с Митрофанова не е пример, но тези партии са инструмент за Русия.

Явно са готови да действат в интересите на Русия – да настройват групи в обществото една срещу друга. Това е хибридната война”.

По повод информацията, че в Черно море се носят мини и експлозиви, Тагарев коментира, че не бива да “пренатягаме нещата”, защото България не се намира чак толкова близо до Украйна.

По думите му, докато Русия не се прибере на собствена територия и не “приеме добро поведение”, войната в Украйна няма да е приключила:

“Докато Украйна не освободи всички окупирани територии и Русия не обясни как ще изплаща репарациите, няма да има сигурност за нас. Виждате какво става в Черно море и сега с взрива в Нова Каховка – това може да срине туристическия сезон.”

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts