| | | |

ПОЗОР! Само Бойко Рашков отряза Борисов за 500 лв….

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе единственият депутат, който не подкрепи пожизнените месечни награди за над 100 певци, музиканти и технически лица.

Припомняме, че предложението дойде от трима депутати от ГЕРБ, начело с лидера на партията Бойко Борисов. Вчера то бе одобрено единодушно от парламентарната Комисия по култура и медии.

Днес председателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков поиска точката да влезе извънредно в дневния ред на пленарното заседание.

Това бе подкрепено със 170 гласа. Трима обаче бяха „въздържал се“.

Справка, получена от „Флагман“ през администрацията на НС, показва, че това са били Александър Симидчиев и Бойко Рашков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и Румен Гечев от БСП.

Предложението на Борисов и компания бе под формата на проекторешение, основано на Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Според мотивите към него целта е „да бъдат компенсирани всички лица (музиканти, изпълнители и технически екип)“, работили към Държавно обединение „Музика“ или по-точно в Концертна дирекция (по времето на комунистическия режим – б.а.), за които обаче е установена липса на официални документи за трудов стаж.

В пленарния дебат депутатът от ПП-ДБ Христо Петров-Ицо Хазарта обясни, че в случая на става дума за особени заслуги или подаяния, които се дават извън правилата.

Тези хора са се осигурявали и имат право да си получат пенсиите, посочи рапърът Хазарта.

В тази посока се изказа и Тома Биков от ГЕРБ.

Иван Ченчев от БСП заяви, че действително за съответните творци липсват съответни документи за стаж, за да могат да се пенсионират.

Той обаче подчерта несъгласието си с начина, по който трябва да се гласува това предложение. „БСП, разбира се, ще го подкрепим.

Но, това беше работа на Комисията, това си беше изцяло в прерогативите на Комисията по култура и медии. Беше редно Комисията да внесем заедно това предложение. Защото то е консенсусно, защото е надпартийно“, заяви Иван Ченчев.

„Вместо заедно да го внесем, изведнъж – видите ли, културтрегерът Бойко Борисов си слага подписа под предложението.

Защо? Той нито е присъствал на дебатите, нито е член на Комисията по култура и медии, нито има понятие в конкретика. Неговото присъствие, подписът му тук, прави решението политическо.

А то не трябва да е политическо. Както казах, то е консенсусно, надпартийно. Това са наши заслужили творци и любими изпълнители“, каза още Ченчев.

„Жестът ще бъде направен, защото той е отдавна и изцяло заслужен. Но, недоумявам от това председателят на една парламентарна група веднага да си сложи подписа под предложението и, както винаги го е правил, да каже: „Аз дадох“.

Решението ще мине, защото те са заслужили. Но Борисов управлява три мандата. Сега си сложи подписа за творците. Три мандата като премиер, когато тези хора бяха забравени“, заключи Иван Ченчев, цитиран от пресцентъра на БСП.

След дебатите последва гласуване.

„Пенсиите“ бяха подкрепени почти единодушно – 159 „за“ и един „въздържал се“. Самотният глас е бил на Бойко Рашков, сочи справката. След прегласуване решението получи 161 „за“ и пак един „въздържал се“. И това пак е бил Рашков, което показва, че в случая едва ли става въпрос за грешка.

Бившият вътрешен министър обаче не взе участие в дебатите и не стана ясно защо е на тази позиция и дали тя не се дължи на конфликта му с Бойко Борисов.

А иначе, 500 лв. пожизнено всеки месец се отпускат на над 100 лица. Сред тях са известни певци и музиканти като Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, братя Благовест и Светослав Аргирови,

Камелия Тодорова, Георги Христов, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева Найденова, Кирил Маричков и Валди Тотев от “Щурците”, Йордан Караджов от “Сигнал”,

Митко Щерев, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Мими Иванова и Развигор Попов, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев (ФСБ), Росица Кирилова, Богдан Томов.

350 лв. на месец пък ще получават 26 лица, които са били „технически екип“ в Концертна дирекция.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts