| | | |

НА ЖИВО ВСС продължава с дебатите по освобождаването на главния прокурор. Гешев иска експертиза от лингвист

ВСС продължава днес от 9.30 часа дебатите по искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Иван Гешев пристигна на заседанието. Той подчерта, че вярва в колегите си, в съдебната власт, членовете на ВСС, че няма да влязат в “политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов”.

Правосъдният министър Атанас Славов каза от своя страна, че във ВСС са постъпили нови доказателства, внесени от главния прокурор, във връзка с откритата процедура, на която се обсъжда предложението за предсрочното освобождаване на Гешев.

От членовете на ВСС зависи дали тези материали ще бъдат допуснати.

Ако не бъдат допуснати, е възможно решение да има още днес, заяви правосъдният министър Атанас Славов на влизане за заседанието.

Става въпрос за искането внесено от четирима членове на ВСС по повод изказването на главния прокурор, в което нарича част от депутатите “политически боклук” и така е уронил престижа на съдебната власт.

Гешев и адвокатката му поискаха да бъде назначена социологическа експертиза, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май.

Вторият въпрос е дали се е променило и как доверието или мнението на обществото към съдебната власт след изявлението на Гешев на 15 май, когато той демонстративно скъса оставката си.

Главният прокурор и адвокатът му Радостина Константинова – Томова искат и специалист по етимология или лингвистика да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза “политически боклук” и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка.

Гешев настоява, че всеки юрист във всякакъв съдебен процес би назначил експертизи, за да стигне до истината.

“Нормално е, след като се опитат да те убият, а това е безспорно, а след това започне организирана политическа атака за отстраняване по друга процедура е ясно, че няма как да съм спокоен.

Ако някой смята, че може да е спокоен, след като са опитали да го взривят, да си направи експеримент.

Не твърдя, че това нещо е променило психиката ми, но ако някой мине през това и няма емоция, не е човешко същество.

“Надявам се, че това не е таймингът на Пеевски и Борисов”, повтори и пред съвета.

Заместникът на главния прокурор Даниела Машева ще бъде изслушана днес от пленума на ВСС по искане на Гешев.

Той настоя за нейния разпит, след като в края на миналата седмица бяха изслушани зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров и заместникът на Гешев и директор на следствието Борислав Сарафов, които дадоха своите оценки за емоционалното състояние на Гешев.

Заради различните им позиции и отношения с главния прокурор, известни и публично, Гешев поиска поне още един от заместниците му, присъствали както на пресконференцията, така и на оперативката на прокуратурата преди това, да бъде изслушан от ВСС.

За оперативката преди пресконференцията Борислав Сарафов разказа, че Гешев е пуснал запис на разговора си с члена на ВСС Йордан Стоев, като преди това обявил, че има над 150 записа на разговори с магистрати, политици и членове на ВСС.

Сарафов обясни, че е слушал 3-4 минути, а след това си тръгнал.

Даниела Машева ще бъде питана както за оперативката и записа, така и за емоционалното състояние на Гешев по време на пресконференцията, на която и самата тя присъства, и преди това.

Основният акцент на заседанието миналата седмица, което беше първо за новия правосъден министър Атанас Славов и продължи 14 часа, беше да се оцени дали Гешев не е изрекъл фразата под афект и какво е било емоционалното му състояние.

По време на дебата се стигна до обяснения за емоционалното състояние на Гешев след взрива до колата му, както и за ролята на израелския експерт, допуснат да огледа мястото на взрива до колата на главния прокурор.

Миналата седмица бяха изслушани зам.-шефът на Националната следствена служба Ясен Тодоров и заместникът на Гешев и директор на службата Борислав Сарафов, който от средата на месец май е в открит конфликт с главния прокурор.

Тодоров определи състоянието му като на “човек, опрян до стената”, а Борислав Сарафов каза, че бил агресивен и войнствено настроен спрямо него, но “твърд и решителен”.

Днес процедурата ще продължи със събиране на доказателства по него.

Първото искане беше оттеглено от шестимата членове на ВСС, които го внесоха.

Става дума за обвиненията, че главния прокурор се е намесил при разследването на взрива срещу него като е допуснал присъствието на израелски експерт на местопроизшествието.

Без да уточняват мотиви, шестимата намекнаха за упражнен натиск. Обвинител номер 1 поиска изслушване при закрити врата в парламента и председателят на Народното събрание трябва да вземе решение дали да го допусне тази седмица.

В същото време, Иван Гешев изпрати писмо до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков с искане да бъде изслушан от народните представители във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Междувременно Гешев обяви, че ще пътува до Брюксел, където планира да говори пред Европейския парламент, включително и за разследването, станало по-известно като “Барселонагейт”.

Извънредното заседание на комисията ще бъде на 13 юни, като на него са поканени да присъстват представители на различни институции в България, включително и на Министерството на правосъдието, на прокуратурата и представители на неправителствени организации.

Гешев е бил канен многократно на подобни изслушвания, на които обикновено е изпращал свой заместник.

Очаква се на заседанието да бъдат обсъдени промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, както и развитието по разследвания, които Европейският парламент наблюдава от години, като “Барселонагейт”.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

Similar Posts