| | | | |

Прокуратурата прекрати делото срещу Асен Василев, заведено от…

Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство, образувано по сигнала от Георги Самуилов, директор на “Инса ойл”, подаден до Иван Гешев, докато той беше главен прокурор.

Това обясниха за “Сега” от държавното обвинение.

В средата на март м.г. “Инса ойл” обяви, че ще сезира прокуратурата за “разговор на четири очи с неясен контекст” с член на правителството, който се е състоял през януари.

В прессъобщение от компанията изразиха възмущение, че в свое интервю Асен Василев ги е посочил като една от компаниите, които са били замесени в създаването на паника сред потребителите във връзка с цената на горивата в края на февруари.

Че Асен Василев, който по това време беше финансов министър, се разследва, първо се разбра от думите на вътрешния министър тогава Бойко Рашков.

Главният прокурор е разпределил сигнала с изречението “да се образува досъдебно производство”, като не оставя избор на наблюдаващия прокурор сам да прецени дали има данни за това, каза още Рашков тогава.

Разследването е образувано на 18 март. В него Самуилов твърди, че след среща на 5 януари 2022 г. с представители на Българската петролна и газова асоциация, вицепремиерът Асен Василев поискал Самуилов да остане в кабинета му.

Там му казал да предаде на Бойко Борисов и Делян Пеевски да се откажат от политиката и да си почиват. Самуилов твърди, че отказал. После срещу “Инса ойл” зачестили проверките от митническите власти, НАП и Държавния резерв.

По време на разследването, водено за длъжностно престъпление, извършено от министър, прокуратурата е установила, че наистина “Инса ойл” е била обект на много проверки.

Данъчни ревизии били направени също и на Самуилов, както и на бившата му съпруга. Нито една от ревизиите обаче не е установила нарушения.

Асен Василев е разпитан по делото и отрича да е казвал думите, които Самуилов му приписва. Също така в разследването изобщо не е установено, че двамата са се срещнали на 5 януари. Поне в дневниците на финансовото министерство нямало такава следа.

Тъй като и от “Легия антимафия” бил подаден сигнал за такава среща, за която знаел и президентският съветник Пламен Узунов, той също бил разпитан по делото, но отрекъл да има такова нещо.

Дори да е имало такава среща и Василев да е казал това, за което се оплаква Самуилов, това не е натиск, приема наблюдаващият прокурор.

Колкото до интензивните проверки срещу “Инса ойл”, то те са правени в период на криза с горивата, при това не само срещу “Инса ойл”, но и срещу други търговски дружества.

Прекратяването на разследването, което се е случило през август т.г., е ревизирано и потвърдено от Софийската апелативна прокуратура, казаха още за “Сега” от държавното обвинение.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts