| | | |

Топ адвокат разкри как Конституционния съд може да спре освобождаването на Гешев

“Одобрявам решението на президента да изчака решението на Конституционния съд, защото ако не е в полза на Гешев, ще създаде стабилност и спокойствие в цялата правна общност, че всичко с освобождаването на главния прокурор е по правилата.

Гешев остава с всички правомощия на главен прокурор, докато не го освободи президентът. Авторитетът на главния прокурор вече е сринат”

Това каза адвокат Людмил Рангелов в предаването “Денят ON AIR”.

снимка Архив

Той очаква Конституционният съд да се произнесе в рамките на месец, тъй като в случая става дума за огромен обем от информация, която трябва да бъде разгледана.

Според него част от исканията на Гешев няма да бъдат приети като противоконституционни, но други ще бъдат приети като такива.

“Относно това, че ВСС е с изтекъл мандат, това няма да е пречка за освобождаването на Гешев. Законът за съдебната власт допусна мнозинство от 13 души да може да освобождава само главния прокурор, там нещата не са съвсем наред.

Ако се окаже противоконституционно и това решение излезе преди указа на президента, държавният глава няма да издаде указ за освобождаването на Гешев и ще започнат друга процедура”, обясни Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

При промените в НПК и механизма за търсенето на наказателна отговорност от главния прокурор също има елементи на противоконституционност, смята юристът.

ВКС вижда поне 5-6 норми от Конституцията, които в този вариант на закона, са противоконституционни, отбеляза той.

Рангелов не вижда формална пречка този състав на ВСС да избере нов главен прокурор.

“Изглежда ми доста странно, че Гешев постоянно търси подкрепа и увеличаване на своя авторитет през външни институции и организации. Не знам доколко правилно постъпки, след като реши незабавно да отиде там.

Посещението му в Страсбург е много важно, но решението на ВСС му е по-важно.

Президентът можеше да подпише указа веднага щом дойде предложението”, каза още гостът

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts